ОСТАННІ НОВИНИ

У Ходорові притоку Дністра перетворили на каналізацію

|

Учора, 29 серпня, представники Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області виїжджали у Ходорів, щоб на місці розглянути звернення міського голови Ходорова до голови Львівської ОДА щодо несанкціонованого скиду господарсько-побутових стоків від житлового масиву «Троянда» у меліоративний канал, який проходить центральною частиною міста. Про це повідомив начальник Держуправління навколишнього природного середовища в Львівській області Б.Матолич.

Наведені у зверненні факти підтвердились. Через центральну частину Ходорова у 80-ті роки було прокладено два меліоративні канали з метою запобігання заболоченню і підтопленню населеного пункту. Трохи пізніше у мікрорайоні міста під назвою «Троянда» були збудовані декілька багатоповерхових будинків на 540 квартир з центральним водопостачанням. Проте, у цьому районі каналізаційну мережу не збудували, а господарсько-побутові стоки від будинків відвели у меліоративний канал. Крім того у канал несанкціоновано відведені побутові стоки від окремих індивідуальних помешкань городян. Половина міста не каналізована, очисні споруди у місті Ходорів не функціонують.

Спостерігається неприємний запах вздовж меліоративного каналу, який забруднено. Забруднені води з каналу без очищення стікають у ріку Луг, притоку Дністра.

У другий меліоративний канал без відповідного очищення скидаються дощові стоки міста, а також частково побутові стоки від окремих індивідуальних будинків. Вода з цього каналу також потрапляє у річку Луг. Канал є замуленим і заріс болотною рослинністю. У результаті цього під час інтенсивних опадів спостерігається підтоплення городів і господарських споруд мешканців вулиць Рильського, отця Довгого, Ірини Вільде тощо.

Через відсутність фінансування зараз не ведеться будівництво каналізаційно-очисних споруд, введення в експлуатацію першої черги яких передбачено у цьому році. Хоча з обласного природоохоронного фонду у першому півріччі профінансовано 150,0 тис. грн відповідно до програми «Капітальний ремонт та реконструкція діючого комплексу очисних споруд м. Ходорів».

Як повідомляє ЗІК, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області скерувало лист голові Львівської ОДА про сприяння у невідкладному розв’язанні цієї важливої соціальної і природоохоронної проблеми, зокрема, щодо виділення у 2006 році запланованих коштів з Державного бюджету, плануванні на 2007 рік у місцевому, районному і обласному бюджетах коштів на проектування і будівництво каналізації та каналізаційно-очисних споруд у Ходорові з метою припинення забруднення господарсько-побутовими стоками річки Луг та підтоплення окремих помешкань городян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *