ОСТАННІ НОВИНИ

750 років Львів святкуватиме нестандартно і масштабно

|

750 років Львів святкуватиме два дні разом із закордонними гостями, відомими львів’янами, квітами та сюрпризами. Розробники програми Дня Львова запевняються, що вона буде цікавою, масштабною і несхожою на попередні. Єдине, що може завадити львів’янам гарно відпочити, негода.

Заступник міського голови з гуманітарних питань та керівник дирекції з організації святкування Ксенія Курилишин бояться дощу та холоду, через які мистецькі акції виглядатимуть недостатньо яскраво.

Щоб уникнути хаосу і натовпу для різних категорій людей під час святкування, яке розпочнеться 30 вересня і завершиться 1 жовтня, буде створено тематичні майданчики. Мешканці та гості міста за власними уподобаннями та смаками обиратимуть ті місця і розваги, які цікавитимуть їх найбільше. А зорієнтуватися в місті та розібратися в численних заходах їм допоможе карта міста та програмка святкування, яку роздаватимуть волонтери.

На сьогодні організатори святкування визначилися лише з кількома великими майданчиками. Так, на площі перед Оперою пануватиме класичне мистецтво – виступатимуть театральні, балетні та оперні колективи. А в Парку культури ім. Б.Хмельницького будуть заходи для молоді, на площі Ринок мерія готує видовищне дійство, яке наразі залишається сюрпризом. Окрему програму святкування запропонуть для офіційних делегацій.

Щодо зовнішнього оформлення міста, то розробники обіцяються, що цього року місто прикрасять задовго до пам’ятної дати, при чому прикрашати будуть не тільки центр міста, а й віддалені райони. Щоправда які кольори та емблеми буде використано точно наразі невідомо. Заступник міського голови Василь Косів каже, що вже розроблено кілька варіантів і дизайнери ще визначаються, який з них обрати.

Однією з родзинок свята може стати лазерне шоу, однак воно й досі залишається під знаком питання. Зі слів Василя Косіва, місто близьке до його реалізації, але чи щось з того вийде достеменно невідомо. Ще один сюрприз – до Львова запросять відомих в Україні людей, які походять зі Львова. Йдеться не лише про виконавців Руслану та Славка Вакарчука, організатори планують також запросити режисера Романа Віктюка та музиканта Юрія Башмета.

Щодо офіційних делегацій, то свою участь у святкуванні уже підтвердили 25 осіб. Загалом місто розраховує прийняти до 500 офіційних персон, серед яких мери українських та закордонних міст, а також президенти інших країн.

Щоб реалізувати усе заплановане, міські чільники активно шукають спонсорів, адже ані державний, ані міський бюджети на культурні програми святкування Дня Львова не виділили ні копійки. Саме тому Василь Косів клопотатиме перед Мінкультури щодо співфінансування одного з проектів, який коштує 500 тисяч гривень. „Ми активно працюємо над пошуками спонсорів. Я навіть звернувся до депутатів міської ради з проханням пожертвувати якісь кошти, однак наразі ніхто з них не відгукнувся”, – сказав В.Косів. За попередніми розрахунками, організація культурних заходів на тематичних майданчиках обійдеться Львову в 350-400 тисяч доларів.

Попри брак коштів, місто все ж вирішило витратити певну суму на відеоролики, які крутитимуть на всеукраїнських каналах і в яких людей запрошуватимуть приїхати до Львова святкувати 750 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *