ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська облрада висловила рідним М.Колесси співчуття

|

Керівники Львівської обласної ради, а також увесь депутатський корпус глибоко сумують з приводу смерті Миколи Філаретовича Колесси та висловлюють співчуття його рідним і близьким – повідомила прес-служба облради.

„Восьмого червня, на 103-му році життя, перестало битися серце Майстра, найстарішого композитора сучасної Європи Миколи Філаретовича Колесси. Він був лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка, диригентом, педагогом, автором симфонічних і фортепіанних творів, майстром обробок лемківських, волинських і гуцульських пісень та Героєм України.

Миколу Колессу називали людиною цілого століття. Адже він народився ще за часів Австро-Угорської імперії, пережив польську, більшовицьку та німецьку окупації, радянський тоталітаризм і дочекався незалежної України. Народився маестро у м. Самборі 6 грудня 1903 року у родині відомого українського фольклориста, композитора і науковця Філарета Колесси. Як дипломну роботу Микола Колесса створив «Українську сюїту» для симфонічного оркестру. На випускному вечорі її виконав оркестр Чеської філармонії. У 60-х роках минулого століття Микола Філаретович був ректором Львівської консерваторії. Він глибоко розумів потребу духовного виховання кожної людини, був вимогливим не лише до творчості інших, але й до себе.

Усе своє життя маестро Колесса жив скромною. Навіть в останні роки життя він жваво цікавився культурним, політичним життям Львова та України, залишаючись великим музикантом і громадянином. Спілкування з ним робило нас духовно багатшими, а сама постать Майстра була духовним орієнтиром для багатьох поколінь українських митців” – зазначено у повідомленні прес-служби.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *