ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пройшли громадські слухання з гуманізації кримінального процесу

|

Громадські слухання за участі представників судових, правоохоронних органів та юристів відбулися сьогодні у Львові, у приміщенні «Світлиці», повідомляє ЗІК. Організатори заходу – Львівське представництво ГМ «Опора» та правозахисна організація «Міжнародна амністія».

Мета громадських обговорень – вироблення фахівцями власних пропозицій і прийняття відповідних рішень з питань гуманізації кримінального процесу.

Учасники заходу відзначили, що в Україні гуманізація кримінального процесу відбувається дуже однобоко: уся гуманізація відбувається відносно звинувачуваного чи засудженого. Натомість інші сторони кримінального процесу – потерпілі особи чи держава, залишаються поза увагою.

У своєму виступі професор В’ячеслав Навроцький зауважив, що у нас практично безвідповідальними є державні особи. «Наприклад – підписана на початку цього року газова угода першими особами держави. Цей факт можна оцінити як державний злочин, і кожен громадянин України має право звернутися до суду з приватним позовом», – сказав він.

Для гуманізації кримінального процесу у першу чергу необхідно внести зміни до Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України. За словами професора Львівського національного університету ім. І.Франка Віктора Грищука, зміни потребують тривалого часу. «Це робиться не тиждень і не два. У Російській імперії працювали над такими змінами понад 19 років. Особисто нам, українцям, у цьому плані не потрібно оглядатися на США чи ЄС, хоча і приглядатися до їхнього законодавства можна», – сказав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *