ОСТАННІ НОВИНИ

Сеник і заступники Олійника відзначили річницю народження Петра Дужого

|

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник сьогодні взяв участь у панахиді та мітингу на могилі відомого діяча національно-визвильного руху Петра Дужого, похованого на Личаківському кладовищі у Львові. Урочистості проводилися з нагоди 90-ї річниці з дня його народження – повідомила прес-служба Львівської облради.

„Мені пощастило працювати з Петром Дужим в кількох націоналістичних організаціях, – сказав у своєму виступі на мітингу Мирослав Сеник. – Сьогодні ми часто надто однобоко трактуємо наших героїв, намагаючись робити з них ікони. А вони – були життєлюбами, берегли і любили свої сім ’ ї”.

В урочистостях з нагоди річниці з дня народження Петра Дужого також взяли участь заступники голови облдержадміністрації Тарас Батенко та Ярослав Пітко, рідні Петра Дужого, представники громадськості.

Життя Петра Дужого було сповнене боротьби і небезпек. Ще в 1934 році він став членом юнацької організації ОУН і вже через рік потрапив у польську в ’ язницю. Згодом його ще вісім разів заарештовували – спочатку фашистські загарбники, потім – радянські “визволителі”. Двічі його засуджували до смертної кари. Востаннє – після арешту у червні 1945 року. Потім були 15 років сталінських концтаборів та життя під пильним наглядом КДБ. Та і в найтяжчі хвилини, коли інші намагалися просто вижити, Петро Дужий боровся, послуговуючись словом – писав вірші, спогади, нариси, оповідання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *