ОСТАННІ НОВИНИ

Медіа-профспілка просить міську раду не поспішати з реформуванням „Ратуші”

|

Незалежна медіа-профспілка України звернулася до депутатів Львівської міської ради, висловлюючи стурбованість з приводу ситуації, що склалася довкола газети „Ратуша”. Вона, зокрема, просить міську раду не приймати поспішних рішень щодо реформування газети, в тому числі не розглядати питання про її ліквідацію. Текст звернення подаємо повністю.

„Шановні депутати!

Висловлюємо свою стурбованість ситуацією, що складається навколо газети „Ратуша”, в тому числі поспішністю щодо прийняття рішення про ліквідацію видання. Наша профспілка підтримує всіх тих депутатів Львівської міськради, які виступають за реформування комунальних ЗМІ.

Дискусія про шляхи такої реформи почалась в медіа-середовищі ще три роки тому. Однак тільки зараз такі реформи стали можливими. Сьогодні Міністерство юстиції України розробляє законопроект про реформування комунальних та державних ЗМІ. Цей законопроект проходить громадське обговорення, до його розробки залучені не тільки юристи, але й фахівці галузі. Найбільш дискусійне питання зараз – яким шляхом провести роздержавлення: створити громадські ЗМІ, передати їх трудовим колективам чи приватизувати.

Наша профспілка підтримує ті заходи, які дозволять зберегти робочі місця для журналістів та забезпечать різноманітність інформації, яку мають отримувати громадяни. Поспішна приватизація ЗМІ може призвести до концентрації контролю над пресою та телебаченням кількома корпораціями або великими підприємствами (точніше їх фізичними власниками), що матиме негативні наслідки для свободи слова та плюралізму думок. Саме з такими проблемами зіштовхнулись наші колеги в багатьох постсоціалістичних країнах Центральної Європи. Ми сподіваємось, що найближчим часом законопроект буде доопрацьований і внесений на розгляд Верховної Ради України.

А тому просимо не приймати поспішних рішень щодо реформування газети „Ратуша”, в тому числі не розглядати питання про її ліквідацію. Сьогодні журналісти багатьох комунальних ЗМІ з тривогою очікують своєї майбутньої долі. Приклад Львова може бути використаний іншими містами та населеними пунктами України.

Тому ми пропонуємо депутатам Львівської міськради спільно з представниками профспілок журналістів та трудового колективу уважно розглянути всі можливі способи реформування газети „Ратуша”, наслідки реформ як для трудового колективу, так і для всього медіа-простору Львова та області. І тільки після цього приймати остаточне рішення на сесії міськради.

Ми також вважаємо недоцільними кадрові зміни у газеті до прийняття такого рішення. На час підготовки проекту реформування пропонуємо підписати угоду про розподіл виробничих стосунків і гарантій незалежності редакційної політики між Львівською міською радою, головним редактором газети „Ратуша” та осередком Незалежної медіа-профспілки у газеті.

Підготовку тексту угоди у стислі терміни та супровід переговорів готові взяти на себе юристи НМПУ та представники профспілки у Львові ” .

З вдячністю, голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій Гузь,

голова Львівської незалежної медіа-профспілки Богдан Куфрик,

секретар Львівської незалежної медіа-профспілки Оксана Форостина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *