ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські комуністи проти визнання ОУН-УПА

|

Комуністи вважають ініціативу про визнання ОУН-УПА воюючою стороною спробою „реанімувати українських фашистів”. Про це йдеться у заяві Львівського обкому Компартії України з нагоди 70-річчя проведення у Львові Антифашистського конгресу.

У заяві, зокрема, сказано: „16-17 травня 1936 року у м. Львові відбувся Антифашистський конгрес діячів культури в підготовці якого прийняли активну участь представники ЦК Комуністичної партії Західної України і також прогресивні революційні письменники О. Гавршшж, Я. Галан, П. Козланюк, С. Тудор, К. Пелехатий, В. Василевська та інші. Солідаризуйсь з визвольним рухом трудящих, учасники Антифашистського конгресу виступили проти фашистського режиму Польщі і міжнародного імперіалізму, який готувався до війни проти СРСР”.

„Як показує, досвід та реалії сьогодення, питання, які були підняті на конгресі 1936 року, цілком актуальні і сьогодні. Ми бачимо, як влада сьогодні ігнорує прояви націоналізму і фактично збурює громадську думку до реабілітації вояк ОУН-УПА, які були поплічниками німецького фашизму, мали військові звання абверу або вермахту, служили у батальйонах “Роланд” та “Нахтігаль”, шуцманшафтбатальоні 201 під командуванням генерала Бах-Залєвського. Цей шуцманніафтбатальон 201 приймав участь у знищенні білоруського мирного населення., в тому числі жителів села Хатинь”, – йдеться далі.

Львівські комуністи вважають, що намагання Президента України Віктора Ющенка здійснити примирення ветеранів Великої Вітчизняної війни та ветеранів вояк ОУН-УПА суперечать здоровому глузду та чинному законодавству.

Вони вважають неможливим примирення з такими представниками ОУН-УПА як „капітаном абверу Р. Шухевичем, нагородженому 2-ма залізними хрестами та медаллю гітлерівської Німеччини; капітаном абверу В. Сидором, командиром роти 201 шуцманшафтбатальону, а потім командиром УПА Захід, нагородженого залізним хрестом; старшим лейтенантом абверу Д, Клячківським; капітаном абверу І. Гриньохом, організатором і членом головного штабу УПА,, відповідального за зв`язки УПА з абвером і гестапо, капеланом бандерівського батальйону “Вахтігаль” та 201 щуцманшафтбатальону, головним капеланом 14 Ваффен дивізії СС “Галичина”, кавалером двох німецьких залізних хрестів; ст. лейтенантом абверу А. Луцьким, командиром взводу 201 шуцманшафтбатальону, а з початку 1944 року заступником командира УПА; ст, лейтенантом абверу П. Войновським, командиром “Буковинського куреня”, який брав участь у розстрілах євреїв у Бабиному Яру у місті Києві; багатьма іншими на руках яких безневинна кров сотен тисяч людей”.

„Ветерани Великої Вітчизняної воювали з німецьким фашизмом, а представники ОУН-УПА присягали цьому фашизму на вірність і запопадливо йому служили!!”,- наголошується у заяві, передає “Вголос”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *