ОСТАННІ НОВИНИ

У галереї «Равлик» відкрили експозицію, присвячену патрону Львова

|

Сьогодні у галереї «Равлик» відкрили експозицію «Юрій-Змієборець, Юрій-Переможець», приурочену до 6 травня – Дня Святого Юрія. Експозицію було умовно поділено на три частини – фото з зображеннями Святого на пам’ятках Львова, ікони Св. Юрія XIX століття зі збірки приватних колекцій львів’ян та роботи, об’єднані за темою «Львів-750-річчя Львова».

Велике зацікавлення у відвідувачів виставки викликали фото із зображенням Святого Юрія на пам’ятках. «Ми звернулися до львів’ян з проханням назвати зображення чи пам’ятки Святого. Вони назвали лише п’ять позицій, тоді, як нам вдалося віднайти 12 зображень, причому у місцях, де ми й не передбачали, що вони є (хоча проходимо повз них щодня). Для прикладу, це каплиця Боїмів, церква Святої Трійці, Успенська церква, палац Потоцьких, пам’ятник Міцкевичу», – розповів директор фірми «Равлик» Юрій Гайда.

«Хоча Св. Юрій — християнський святий, корені вшанування цього святого сягають давньослов’янської обрядності, і стосуються вони культу життєдайності. Асоціювати Св. Юрія як покровителя Львова ми почали лише в останні роки», – додав він.

Св. Юрій – символ перемоги світлих сил над темними, життя над смертю, символ щедрості, родючості, тепла, врожаю, влади, зростання, здоров`я. Це символ весни, весняного відродження, сонця.

Великомученика Юрія за мужність і за духовну перемогу над катами, які не зуміли примусити його до зречення віри у Христа, а також за чудодійну допомогу, яку він неодноразово надавав людям у небезпеці, ще називають Переможцем, передає ЗІК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *