ОСТАННІ НОВИНИ

Заборгованість із зарплатні на Львівщині перевищує 34 мільйони гривень

|

На економічно активних підприємствах області заборгованість з виплати заробітної плати становить понад 20 млн грн, на підприємствах-банкрутах – понад 7 млн грн і на економічно-неактивних – 6,5 млн грн. Найбільше заборгували заробітну плату працівникам підприємства які розташовані на території Львова – 16 млн грн, Борислава – 2,5, Дрогобича – понад 2 млн грн та Червонограда – понад 1 млн грн, Сокальського та Яворівського районів – більше 1 млн грн. Про це Західну інформаційну корпорацію повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Окрім цього, прокурори виявляють факти, коли керівники підприємств безпідставно не виплачують своїм працівникам заробітної плати, оскільки кошти на розрахункових рахунках є. Вони свідомо використовують кошти на інші цілі: оплачують комунальні послуги, зв’язок, рекламу, кредити та ін.

Іншим грубим порушенням, яке виявляють прокурори під час перевірок, є виплата заробітної плати «в конвертах», інакше кажучи – приховані трудові відносини. Виявлено факти, коли працівників приймають на роботу без внесення відповідних записів у трудову книжку або ж виплачують лише частину зарплати, а решту виплачують у конвертах з метою ухилення від сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету.

За результатами проведених перевірок протягом цього року органи прокуратури області уже порушили 67 кримінальних справ, з яких більшу частину скеровано в суди для прийняття законного рішення, розглянуто 295 приписів і подань. До відповідальності притягнуто 200 посадових осіб, з них 9 осіб – до адміністративної відповідальності, задоволено 50 внесених протестів. Завдяки втручанню органів прокуратури відшкодовано понад 20 млн грн заробітної плати громадян. Це, в свою чергу, дало можливість значно зменшити загальну суму заборгованості із виплати зарплати більше ніж на 10 млн грн.

Незважаючи на це, деякі підприємства і надалі не виплачують вчасно заборговану заробітну плату, чим сприяють нарощуванню заборгованості по зарплаті в області.

Оскільки рівень заборгованості із виплати заробітної плати залишається досить значним, нагляд за додержанням законодавства про оплату праці є одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *