ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янин представляв Україну у Великобританії на Міжнародному Конгресі

|

ІІ Міжнародний Конгрес з історії будівництва проходив з 29 березня до 2 квітня 2006 в університеті м іста Кембрідж , що у Великобританії , у Коледжі Королев . У заході взяли участь понад 260 учасників та організаторів , які представ или близько 200 наукових статей . Серед представників України був і львів ’ янин – директор Державного історико-культурного заповідника “Тустань” Василь Рожко. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.

З усіх країн колишнього СРСР участь у Конгресі взяли лише українці . Відтак Україну представляли: Михайло Сагайдак – представник Київського Інституту археології, Володимир Зоценко (Інститут археології, м. Київ). Українці вивступали із доповідями про дерев’яну архітектуру та археологію ІХ – ХІІІ ст.

Василь Рожко представив результати багаторічних досліджень наскельного міста-фортеці Тустань ІХ –ХІІІ ст., які проводив його батько Михайло Рожко з 1971 р. до 2004 р оку .

“Серед більш як 200 статей увагу звернули саме на результати досліджень українських науковців. Особливе зацікавлення спричинила Тустань. Виявилось, що пам’ятка зовсім не відома не тільки громадськості, але й науковцям, які проводять дослідження у цій галузі. Ні в Європі, ні в цілому світі немає аналогів дерев’яній фортеці”, – розповів Василь Рожко.

“Учасники Конгресу оцінили факт, що комплексні методи дослідження (архітектурні та геодезичні обміри скель, а також археологія та історіографія) дали змогу Михайлові Рожку реконструювати фортецю повністю, з деталями, з достовірністю 90%. До цього часу у світовій практиці результати археологічних досліджень давали змогу відтворити дерев’яну забудову лише фрагментарно або гіпотетично, з точністю до 10%. Гідне представлення Тустані набуло широкого резонансу у наукових колах світу і Україна привідкрила частину своєї давньоруської історії. На жаль, батькові за життя не судилося винести своє відкриття за межі колишнього Радянського Союзу, щоб показати Тустань світовій науці”.

Крім участі в Конгресі учасники разом з киянами ознайомились із досвідом популяризації пам’яток історії та культури, налагодження навколо них туристичної інфраструктури, зокрема, на прикладі археологічного музею у м істі Йорк. Окремі елементи планується втілити у діяльності Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Нагадаємо, що Державний історико-культурний заповідник “Тустань” було створено за рішенням обласної ради від 30 червня 2005 року. Фінансування заповідника передбачено із асигнувань, виділених на утримання установ культури обласного підпорядкування. Дирекція закладу повинна подати на затвердження генеральний план розвитку Заповідника з визначенням його меж та охоронних зон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *