ОСТАННІ НОВИНИ

Реконструкцію площі Ринок сьогодні можуть зупинити

|

Реконструкція площі Ринок, яка належить до історичної спадщини ЮНЕСКО, відбувається незаконно. Як повідомив президент „Фонду збереження історико-архітектурної спадщини Львова» Андрій Салюк, проектна документація, за якою відбуваються ремонтні роботи на центральній площі міста, є звичайним папером, який не має жодної юридичної сили.

За словами Андрія Салюка, донедавна Управління капітального бідівництва запевняло, що проектну документацію реконструкції площі Ринок погодили усі необхідні інстанції, однак учора з’ясувалося, що це не відповідає дійсності. Крім того, незаконність робіт біля Ратуші учора визнав і перший заступник міського голови Львова Василь Кравців.

На думку голови координаційної ради Громадського форуму Львова Олега Мацеха, зупинити незаконі роботи біля львівської мерії у будь-який момент можуть три посадовці – в.о. міського голови Львова Зеновій Сірик, перший заступник міського голови Василь Кравців та начальник управління охорони історичного середовища Андрій Левик. Однак, з невідомих причин вони цього наразі не поспішають робити.

За словами Олега Мацеха, сьогодні о 16 годині за участі громадських організацій у кабінеті З.Сірика відбудеться нарада, на якій і буде прийнято остаточне рішення щодо подальшого плану реконструкції. Якщо ж міські управлінці не наважаться зупинити ремонт, активісти громадської мережі „ОПОРА” завтра о 9 годині ранку обіцяють влаштувати чиновникам незабутній перфоменс.

„Відповідно до проекту, який ми побачили учора, вся площа Ринок має бути забрукована. Там також повинні з’явитися „традиційні” для Львова дерева -сакури та залізобетон під трамвайною колією. Більше того, передбачена лише реконструкція північної та південної сторін площі. На східну і західну – коштів уже не передбачено”, – розповів Андрій Салюк.

За його ж словами, законодавство чітко передбачає процес погодження реставраційних робіт на пам ’ятках. Тому вся проектна документація має бути погоджена з управлінням охорони історичного середовища Львова, з усіма структурними підрозділами виконавчих органів міста, а найголовніше – з державною службою охорони культурної спадщини та з науково-методичною радою держбуду України.

Відтак Андрій Салюк переконаний, що реконструкція повинна бути зупинена принаймні до кінця липня. За цей час місто має створити належні умови і дати час для проведення археологічних досліджень і лише після цього ремонтувати інжернерні мережі та дорожнє полотно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *