ОСТАННІ НОВИНИ

Податківці виявили порушення при виплаті зарплати у 96 відсотків перевірених підприємств

|

3 тисячі 959 суб’єктів господарювання перевірили протягом минулого року підрозділи оподаткування фізичних осіб податкових органів Львівщини на предмет порушення законодавства при виплаті заробітної плати. Такі порушення виявили у 3 тисячах 795 випадках або 96 відсотках від кількості перевірених суб’єктів господарювання. Про це повідомила прес-служба ДПА у Львівській області.

Відтак за наслідками перевірок донараховано 8,7 мільйона гривень податку з доходів фізичних осіб та штрафних санкцій.

Під час перевірок податківці виявили 197 випадків виплати заробітної плати за рахунок тіньових коштів, в тому числі виплати заробітної плати в “конвертах”, 11 випадків виплат різного роду позик та інших схожих виплат з метою ухилення від оподаткування.

Аналіз виплачених доходів та перевірки на місцях свідчать, що майже на кожному п’ятому підприємстві області заробітну плату найманим працівникам виплачують у розмірі, що нижчий за мінімальний рівень, зовсім не виплачують або виплачують у “конвертах” без відображення у відомостях. При цьому використовуються різноманітні схеми для мінімізації виплачених доходів. Наприклад, на підприємствах не оформляють трудових угод з працівниками, практикують тимчасовий найм (стажування) працівника, встановлення неповного робочого тижня або погодинної оплати праці. В результаті до бюджету перераховують мізерні суми податку на доходи фізичних осіб.

Варто зауважити, що підприємства, які «оптимізують» розмір податків та відрахувань з заробітної плати, часто є рентабельними, нарощують обсяги виробництва, збільшують чисельність працівників. Такі підприємства перебувають під пильною увагою податкових органів.

Зокрема, спільно з органами місцевої влади податківці проводять заслуховування керівників «проблемних» підприємств для вжиття заходів з підвищення заробітної плати. В результаті таких дій до бюджету додатково надійшло 3 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. Інформацію по окремих підприємствах передано в Держнаглядпраці та в прокуратуру для відповідного реагування.

З початку 2006 року податковими органами області спільно з органами місцевої влади заслухано понад 400 суб’єктів господарської діяльності – юридичних та фізичних осіб щодо вжиття заходів із підвищення розміру заробітної плати. В результаті до бюджету додатково надійшло близько 205 тисяч гривень податку з доходів фізичних осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *