ОСТАННІ НОВИНИ

Служби Цивільного захисту Львівської області готуються до весняної повені

|

Формування заторів льоду на гірських притоках Дністра і на Дністрі, а також підтоплення заплав в басейні Дністра та в басейні Західного Бугу очікують на території Львівщини за прогнозами Львівського центру з гідрометеорології. Про це повідомив прес-центр ГУ МНСУ у Львівській області.

За максимальними втратами і рівнями води весняне водопілля на ріках області буде переважно близьким до норми, місцями вищим за неї. Підйом рівнів води буде супроводжуватись льодоходом та утворенням на окремих ділянках з порушеною пропускною здатністю досить потужних заторів льоду з додатковими підйомами рівнів води, що може призвести до досягнення відміток підтоплення вищерозташованих населених пунктів, госпоб’єктів.

В Сокальському районі можливе досягнення небезпечних відміток підтоплення окремих населених пунктів в басейні рік Рати, Солокії. Крім того, при різкому, з дощами, потеплінні не виключено підтоплення окремих територій низькорозташованих населених пунктів місцевим стоком – талодощовими (не річковими) водами.

Строки проходження і висота підйому рівнів води будуть уточнюватися штормовими попередженнями в короткостроковому порядку, але вже можна передбачити, що при умові різкого потепління у супроводі дощів небезпечними в цей період можуть бути затори льоду при скресанні рік та локальні підтоплення талодощовими водами.

При активному таненні на малих ріках області підйом рівнів води буде залежати від ряду суб’єктивних факторів. Так, додатковий підпор через захаращеність русел, вплив різноманітних гідротехнічних споруд, залповий скид води з малих водосховищ та ставків, прорив дамб, тощо можуть обумовити додаткові підтоплення. Крім того, зважаючи на достатнє зволоження і промерзання ґрунту, не виключається можливість підтоплення місцевим стоком безпосередньо в період сніготанення територій і об’єктів у місцевостях де порушено нормальний дренаж, водовідведення талих вод.

Відтак було прийняте рішення про створення на базі Головного управління МНС України в Львівській області кризового центру з координації дій всіх аварійно-рятувальних формувань, служб цивільного захисту, аварійних підрозділів установ та організацій. Кризовий центр розгортатиме свою діяльність при ускладненні оперативної обстановки, при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій, пов’язаних із повеневою обстановкою.

В постійній готовності під час пропуску весняної повені утримуватимуться всі сили та засоби пожежно-рятувальних підрозділів МНС, сили та техніка 1-го аварійно-рятувального загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України у Дрогобичі.

Питанням безаварійної експлуатації підвідомчих водосховищ, захисних дамб, інших гідротехнічних споруд, стабільного функціонування насосних станцій вже опікується керівництво Львівського обласного виробничого управління водного господарства “Облводгосп”. В структурних підрозділах „Облводгоспу” необхідно створити аварійний запас матеріальних резервів та інструментів призначених для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій відповідно до потреби, зосередивши їх поблизу потенційно небезпечних місць. Посилену увагу слід приділити проведенню регулярних спостережень за гідрологічним і льодовим режимом річок під час формування та проходження водопілля, своєчасному складанню прогнозів характеристик паводка, льодоходу та повені, їх уточнення та доведення до ГУ МНС України в Львівській області та зацікавлених організацій.

Гідрологічна обстановка в басейні ріки Західний Буг залежить і від діяльності Добротвірської ТЕС. На період ускладнення метеорологічної обстановки керівництву станції необхідно вжити всіх можливих заходів щодо з абезпечити безпечної та безаварійної експлуатації технічного водосховища Добротвірської ТЕС та його гідротехнічних споруд. Запобіганню можливих негативних наслідків сприятиме взаємоінформування між аварійними службами ТЕС, „Облводгоспом” та Головним управлінням МНС України в Львівській області.

Головне управління МНС України звертається до керівників органів місцевого самоврядування та мешканців Львівщини із закликом вже зараз розпочати роботи щодо очищення від сміття водовідвідних каналів на територіях населених пунктів та приватних обійстях. Адже підтопленню багатьох населених пунктів сприяє саме засміченість місцевих водовідвідних мереж.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *