ОСТАННІ НОВИНИ

Дві каплиці освячено в Одесько-Кримському екзархаті УГКЦ

|

11 грудня 2005 року Блаженніший Любомир (Гузар), Верховний Архієпископ Києво-Галицький УГКЦ, перебував у Одесько-Кримському екзархаті, де відбулося освячення двох каплиць, передає прес-секретаріат УГКЦ. Ці каплиці стали першими у новітній історії храмами УГКЦ на теренах екзархату – у містах Одесі та Южному.

Спочатку було освячено молитовну каплицю у Одесі. У цьому місті на вул. Гімназійній владика Василь, за сприяння доброчинної організації «Церква в потребі», Преосвященного Владики Василя (Лостена), Єпарха Стемфордського (США), та місцевих жертводавців, придбав двохповерховий будинок, який відтак було перебудовано у каплицю. До цього часу одеська громада вірних УГКЦ здійснювала свої богослужіння у підземній церкві римо-католицького храму.

Посвячення каплиці Святого ап. Андрія Первозванного (саме під духовний покров цього святого було віддано цей храм) розпочалося о 10.00. Для того, щоб розділити радість місцевої громади до Одеси прибули Преосвященні Владики Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський та Василь (Семенюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський, а також священики Одесько-Кримського екзархату та гості зі Львова та інших міст України. За приблизними підрахунками у спільній молитві взяли участь більше триста осіб.

У проповіді Блаженніший Любомир передусім сердечно привітав місцеву громаду із тим, що сьогодні після стількох років старань та очікувань вони матимуть нагоду молитися у своєму храмі. Перебуваючи у місті, в якому є така широка палітра різних релігійних громад, Глава УГКЦ не міг не торкнутися проблеми поділу Церков в Україні. Блаженніший Любомир сказав, що деякі сили стараються ділити нас за національністю, географією походження, а найгірше за віросповіданням. Дивлячись на міжконфесійний поділ виникає питання про те, чи можливе об’єднання. За словами Глави УГКЦ, надія на порозуміння та зближення є. Необхідну науку для цього дає нам сьогоднішня євангельська притча про милосердного самарянина. «Адже самарянин зглянувся над постраждалим тому, що побачив у ньому людину у потребі, – продовжив проповідник. – А ми у наших міжцерковних стосунках дивимось один на одного чи ти такий, як я. Ти православний, ти католик, ти протестант, а це значить мені чужий. Якщо так будемо починати шлях до об’єднання, то ми ніколи не об’єднаємось… А нам потрібно скористатись із науки, яку дає Ісус Христос і вбачати у ближньому, перш за все, таку ж людину, як і я. Під цим оглядом у нас немає найменшої різниці. У такому випадку нам вдасться найти спільну мову».

Після Літургії Блаженніший Любомир ще понад годину розмовляв із членами місцевої громади – давав відповіді на їхні запитання, розраджував у проблемах, благословляв. Розмова проходила у дусі християнської любові та приязні.

По обіді Блаженніший Любомир, Владика Василь та Владика Степан завітали до Южного. Тут о 16.00 розпочався чин освячення каплиці, яка розташована на місці, де незабаром постане храм. Греко-католицька громада у Южному була зареєстрована у 1996 році. Першим душпастирем був о. Йосиф Славич, а тепер душпастирює у цій околиці о. Василь Колодчин. Після освячення каплиці розпочався Молебен до Пресвятої Богородиці. У проповіді Блаженніший Любомир наголосив важливість храму для єдності і життєдіяльності спільноти. Це, за словами Глави УГКЦ, добре розуміли представники радянської системи, які так завзято нищили храми. Вони усвідомлювали, що ліквідація храму призведе до ліквідації громади. Виходячи з цього, цей день є справді важливим історичним моментом розвитку Церкви, бо тепер греко-католики мають свою молитовню, де можуть спільно молитися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *