ОСТАННІ НОВИНИ

Президент особисто контролюватиме відзначення 150 річниці з дня народження Франка

|

Президент України Віктор Ющенко взяв під особистий контроль підготовку до відзначення 150-річчя з дня народження Івана Франка. Відтак за його участю наступного року перебачені великі святкування у Нагуєвичах, Львові та Криворівні, що на Франківщині. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.

Він також повідомив, що Президент підписав розпорядження про Оргкомітет щодо відзначення 150 річниці з дня народження Івана Франка, головою якого назначив В’ячеслава Кириленка. „Завтра в Києві відбудеться розширене засідання цього оргкомітету, куди входять усі найбільш визначні українські літератори, франкознавці, представники уряду, фінансових інституцій, телебачення, радіо тощо”, – повідомив Кириленко. Відтак він зазначив, що не хоче, аби робота оргкомітету на цей раз перетворилася на „стандартний план заходів, який стандартно не виконується”.

За словами Кириленка, оргкомітет детально розгляне варіанти популяризації імені світоча всього українського народу, яким є Іван Якович Франко. «На завтрашньому засіданні будуть обговорені питання поширення відео та радіопродукції, друкування популярних книжок і таке інше. Також проблемним є питання щодо функціонування пам’ятних місць, пов’язаних із життям Івана Франка”,- зазначив віце-прем’єр-міністр.

За словами В’ячеслава Кириленка, наразі невідомо, скільки коштів буде закладено в бюджеті 2006 року на відзначення ювілею Франка, проте ця сума становитиме „десятки мільйонів гривень”. За ці гроші будуть зроблені і запущені ролики по телебаченню та радіо, які кожному дадауть можливість зрозуміти, ким є для України Іван Франко, буде здійснене видання адаптованої книги, у якій буде представлена не тільки серйозна творчість Франка, але й його казки, публіцистика, короткі оповідання. Крім цього оргкомітет ініціюватиме проведення конкурсів і грових заходів, які стимулюватимуть пізнавальну роботу щодо Івана Франка. „Це будуть конкурси, загальнонаціональні олімпіади, акції із залученням телебачення”, – зазначив Кириленко.

„Загалом же, я вважаю, що постать Франка не є вузько Західноукраїнською, це постать, яка має загальноукраїнське і міжнародне значення. Тому 150 річниця повинна послужити тому, щоб кожен українець, незалежно від віку і місця проживання знав, хто такий Іван Франко, які неповторні і надважливі речі для України він написав, і знали, що багатьом його задумам ми тепер вдячні, маючи незалежну країну, яка йде до Європи», – сказав віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *