ОСТАННІ НОВИНИ

Понад 47 тисяч львів’ян мають проблеми із здоров’ям легень

|

У Львіській області на обліку знаходяться понад 47 тисяч осіб з хронічними обструктивними захворюваннями легень (бронхіальною астмою, емфіземою, хронічним обструктивним бронхітом). Повідомила прес-служба ГУОЗ ЛОДА Щорічно реєструється майже чотири тисячі нових хворих, які вперше звернулися до лікаря з цими проблемами.

Сьогодні ХОЗЛ посідає ІV місце серед всіх причин смертності у віковій групі старше 45 років. Ці твердження додатково можна підкреслити ще й такою статистикою: у світі налічується понад 600 мільйонів хворих на ХОЗЛ, щорічно реєструється 3 млн. смертей від цієї хвороби. Незважаючи на такі гігантські цифри, фахівці вважають, що вчасно діагностується лише близько 25 відсотків випадків захворювань.

За словами головного пульмонолога області, кандидата медичних наук Н. Д. Рудницької: “У більшості випадків пацієнт попадає до пульмонолога із задавненими формами хвороби, часто під час її загострень. Людина кашляє місяцями, лікується самотужки, і лише коли починається задишка, загальна слабкість, інші проблеми, приходить до пульмонолога. До речі, симптоми хвороби прогресують дуже повільно упродовж багатьох років.

Головний фактор ризику виникнення ХОЗЛ – куріння, що відстежується в 90% випадків. Окрім цього на розвиток хронічних обструктивних захворювань легень значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці. Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому найінформативнішим показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання.

У Львові таке обстеження можна пройти в Обласному клінічному діагностичному центрі, що по вулиці Пекарська, 69, Львівському регіональному фтизіопульмонологічному центрі та у центрі “Пульміс” 5-ї комунальної міської клінічної лікарні, що по вулиці Коновальця, 26. Лікарі не можуть вилікувати ХОЗЛ, але вони можуть допомогти зменшити симптоми хвороби і загальмувати процес пошкодження легень, значно покращити якість і тривалість життя пацієнта.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *