ОСТАННІ НОВИНИ

Львівську єпархію проголосили архієпархією

|

Верховний Архієпископ Києво-Галицький УГКЦ сьогодні в Архікатедральному соборі Святого Юра під час Архієрейської Божественної Літургії, яку очолив Блаженніший Любомир проголосив декрет про піднесення Львівської єпархії до гідності архієпархії. Про це повідомила прес-служба Глави УГКЦ. Крім того, відбувся чин введення на престол нового правлячого єпископа Львівської архієпархії – Високопреосвященного Владики Ігоря (Возьняка).

Нагадаємо, що після перенесення осідку Глави УГКЦ зі Львова до Києва 29 серпня 2005 року Блаженніший Любомир своїм декретом іменував протосинкела Львівської архієпархії Преосвященного Владику Ігоря (Возьняка) Адміністратором Львівської архієпархії УГКЦ. А згідно із рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, який проходив 24-31 серпня 2005 року у Львові, Владика Ігор був обраний Архієпископом Львівської архієпархії.

Для участі у Божественній Літургії, під час якої відбулися справді важливі історичні події (піднесення Львівської єпархії до гідності архієпархії та інтронізація правлячого архієрея), до собору Святого Юра прибуло сімнадцять владик, членів Синоду Єпископів УГКЦ, а також гості з-за кордону, зокрема Владика Ян Баб’як, Єпарх Пряшівський ( Словаччина), та архімандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор Білоруської Греко-Католицької Церкви. У спільній молитві взяли участь численне духовенство, монашество та миряни.

У проповіді Блаженніший Любомир передусім привітав усіх учасників торжества, а серед них в особливий спосіб звернувся до матері та братів і сестер Владики Ігоря. Відтак Глава УГКЦ торкнувся теми перенесення осідку Глави УГКЦ зі Львова до Києва. Говорячи про це, Блаженніший Любомир висловив щирі слова вдячності владикам, священикам, монашеству та мирянам. „Але моя особлива подяка, – продовжив Предстоятель УГКЦ, – Владиці Ігореві, який за останні чотири роки взяв на себе тягар адміністративної праці в єпархії і тим самим дав мені можливість посвятитися іншим завданням… Я вам дуже вдячний за вашу терпеливість і витривалість в цьому урядуванні”. Після цього Блаженніший Любомир сказав, що хотів би попросити пробачення за те, що не зробив чи зробив погано. Проповідник запевнив, що зі свого боку не бере зі собою до Києва жодної образи на тих, хто, можливо, у якийсь спосіб зробив що-небудь йому на шкоду. За словами Блаженнішого Любомира у такий спосіб його розлука із вірними архієпархії відбудеться, як між приятелями, як між братами і сестрами. Також у проповіді Глава УГКЦ побажав Владиці Ігореві щасливої дальшої дороги, адже владика не розпочинає з нуля, а тільки у світлі нового призначення продовжуватиме розпочату ним справу.

Наприкінці Літургії, після заамвонної молитви, о. д-р Святослав Шевчук, керівник Патріаршої курії УГКЦ, прочитав грамоти про відзначення міста Львова серед усіх єпархіальних центрів, залишаючи за ним статус архієпархії, який це місто мало, коли воно було осідком митрополитів та верховних архиєпископів та про іменування, поставлення та проголошення Владики Ігоря (Возьняка) Архієпископом Львівським. Відтак відбувся чин введення на престол.

Після Літургії Високопреосвященний Владика Ігор, Архієпископ Львівський, звернувся із словами подяки „до усіх, що розділяють радість нашої Церкви”. Відтак духовенство архієпархії, підходячи до Владики Ігоря і просячи його благословення, висловлювало йому свою вірність та послух.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *