ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові презентували чеський проект «Відбір кваліфікованих працівників з-за кордону»

|

У 2006 році 300 громадян України матимуть змогу стати учасниками чеського пілотного проекту «Відбір кваліфікованих працівників з-за кордону» в Україні, що дозволить їм легально працевлаштуватись, а вже за 2,5 роки – подавати заявку на постійне місце проживання у Республіці Чехія. Саме такими є основні переваги цього проекту, який сьогодні, 4 листопада, презентували у Львові представники Міністерства праці і соціальних справ Республіки Чехія спільно з представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.

«Ми не шукаємо дешевої робочої сили, а лише пропонуємо легальне працевлаштування (середня заробітна плата – 630 євро) із подальшою перспективою залишитись на постійне місце проживання у нашій державі. Даний проект виник, оскільки у Чехії наразі є один із найнижчих рівнів народжуваності у світі – за підрахунками наших соціологів у 2030 році у Чехії буде брак близько 420 тисяч працівників», – розповіла менеджер проекту «Відбір кваліфікованих працівників з-за кордону» в Україні, представник Міністерства праці і соціальних справ республіки Чехія Віра Івановіцова.

За словами В.Івановіцової, участь у проекті не дає громадянину України жодних додаткових пільг ані в отриманні візи, ані в укладанні трудового договору. «Усе це учасники проекту мають зробити самостійно. Ми лише пропонуємо два вигідних аспекти: у разі легальної роботи у Чехії через 2,5 роки учасник проекту може подавати заявку на ПМЖ (легальні працівники у Чехії, котрі не є учасниками проекту, з цією метою повинні чекати 10 років), а у випадку втрати роботи учасник проекту має 30 днів аби знайти собі іншу (а не зобов’язаний у кількаденній термін покинути території Чеської Республіки)», – наголосила менеджер проекту.

Вона також розповіла, що найбільшим попитом у Чехії зараз користуються професії, пов’язані з інформаційними технологіями, робочі професії та професії медичних сестер.

Сьогодні із 50 тисяч іноземців, які легально працевлаштовані у Республіці Чехія, 35700 – громадяни України.

Більш детальну інформацію про проект «Відбір кваліфікованих працівників з-за кордону» в Україні можна отримати на сайті www.imigracijacz.org.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *