ОСТАННІ НОВИНИ

Комісія з питань культури ініціюватиме створення Інституту національної пам’яті

|

Комісія з питань культури, духовного відродження, ЗМІ, молоді та спорту розглянула на засіданні проект рішення створення Регіонального інституту національної пам’яті. Про це помідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Комісія взяла до уваги листи, які надійшли на ім’я голови облради Михайла Сендака із Західного наукового центру НАН України. У них йдеться “про доцільність створення Регіонального інституту національної пам’яті, який функціонуватиме як самостійна установа при Західному науковому центрі”. Також ЗНЦ пропонує створити Науково-дослідний центр із дослідження геноциду українського народу, який матиме три наукові підрозділи: відділ дослідження репресій, відділ дослідження депортацій та відділ дослідження голодомору.

До розгляду на черговій сесії комісія підготує Звернення до віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка із проханням підтримати ініціативу створення у Львові Регіонального інституту, який стане організатором колекціонування та збереження унікальних документів і матеріалів, а також спогадів учасників національно-визвольного руху та жертв політрепресій і депортацій.

“У Польщі, Чехії, Словаччині інститути національної пам’яті були створені ще у перші роки їхньої незалежності. А в Україні, де народ зазнав наймасштабнішого геноциду у формі масових репресій, голодоморів, депортацій, такого закладу не створено навіть у Києві. Наразі ще не затверджено проекту створення регіонального інституту. Також не відомо, яким має бути фінансування – державним чи обласним. Але я впевнений, що перший такий заклад ми утворимо саме у Львові, а відтак подамо приклад іншим регіонам”, – переконаний заступник голови облради Андрій Парубій.

Нагадаємо, що утворення Українського інституту національної пам’яті передбачено Указом Президента України від 11 липня 2005 року “Про додаткові заходи щодо увічнення пам’яті жертв політичних репресій та голодоморів в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *