ОСТАННІ НОВИНИ

Підприємців закликають дотримуватись закону про заборону куріння в громадських місцях

|

Громадські організації Львівщини звернулися сьогодні до власників кафе, ресторанів, маршрутних таксі, керівників підприємств та організацій, із закликом не ігнорувати нещодавно підписаний Президентом указ про заборону куріння в громадських місцях. Подаємо текст документа:

„Куріння тютюнових виробів не лише дорослими, але й підлітками та дітьми стало життєвою нормою у містах та селах України. У більшості кафе та ресторанів досі немає окремих залів для тих хто не курить. Стало звичним, коли водії маршрутних таксі курять під час виконання рейсу, а на справедливі зауваження пасажирів не реагують або відповідають більш як неввічливо. Смоли та інші небезпечні речовини, що містяться в тютюновому димі приносять шкоду не тільки особам, котрі курять, але й оточуючим, перетворюючи їх у пасивних курців. А пасивне куріння є не менш шкідливим від куріння активного.

Звичайно, закон «Про заходи з попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який нещодавно підписав Президент України Віктор Ющенко дає можливість громадянам України, які не курять, ефективніше відстоювати своє право на чисте повітря та здоров’я. Однак справа не лише у Законі, а у готовності його дотримуватися. Особливо це стосується підприємців, які ведуть свій бізнес у сфері обслуговування, надають транспортні послуги, власників підприємств та установ. Пані та панове, саме від Вас залежить, чи діятиме цей закон у реальному житті. Необхідно оцінити, що є важливіше для суспільства — прибутки кількох компаній, які виробляють тютюнові вироби, чи здоров’я десятків мільйонів українців.

Справа у нашій свідомості та бажанні рівнятись на досягнення економічно розвинутих країн. Скажімо, за соціологічними дослідженнями, якщо у 1966 році в Японії курила майже половина дорослого населення, то тепер лише 29 відсотків. Отож варто експортувати з Японії не лише найліпшу електроніку, а й хороші звички.

27 лютого 2005 року в світі набула чинності Рамкова Конвенція з контролю над тютюном, перший міжнародний договір у сфері громадського здоров’я. Конвенція має юридичну силу тільки у тих країнах, парламенти яких її ратифікували. Україна підписала Конвенцію 25 червня 2004 року, але не ратифікувала її. Ми вітаємо ті 89 країн світу, які вже ратифікували Конвенцію, і закликаємо уряд та парламент України якнайшвидше приєднатися до них

Благодійний фонд САЛЮС

Благодійний фонд МЕТАМОРФОЗИ

Благодійний фонд Салюс Міленії”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *