ОСТАННІ НОВИНИ

Козацьку чайку більше підтримують у Польщі, ніж в Україні

|

«Прикро, що в рідному місті, і в Україні загалом, ми виглядаємо, як ті жебраки – змушені постійно просити у когось грошей для утримання унікальної козацької чайки «Пресвята Покрова». Це смішно, але за всі роки існування влада міста Львова спромоглася виділити аж 600 гривень (екс-мер Любомир Буняк зробив це у січні 2004 року, коли чайку було виставлено перед оперним театром).

Утой самий час лише для того, аби побачити чайку у своєму місті, мер польського міста Сандомира виділив 35 тисяч злотих. Виявляється, в Україні ми нікому не потрібні». Про це сьогодні, 13 жовтня, заявив колова Товариства «Кіш» Юрко Волощак.

За словами Ю.Волощака, лише раз за історію існування чайки вдалось отримати кошти й від Львівської обласної влади. «З ініціативи голови облради Михайла Сендака у 2003 році було виділено 10 тисяч гривень на ремонт чайки», – зазначив він.

Голова Товариства «Кіш» стверджує, що Товариство зверталось за фінансовою допомогою на утримання чайки й до Міністерства культури і туризму України (за часів міністра Оксани Білозір), але отримало звідти відповідь, що «фінансування неможливе, оскільки чайка не має статусу «національної».

«Зараз «Пресвята Покрова» перебуває у Гданську, де й зимуватиме. Щодо подальших планів – усе залежатиме від того, якою буде фінансова ситуація», – резюмував Ю.Волощак.

Товариство «Кіш» засноване у червні 1990 року з метою побудови копії козацького човна – чайки. У травні 1992 року було завершено побудову чайки «Пресвята Покрова», чайку виставили на площі перед Львівською оперою. На свято Івана-Купала у 1992 році чайку було спущено на Дніпро.

Відтоді чайка здійснила близько 20 походів у різні країни світу, брала участь у кількох регатах, повідомляє ЗІК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *