ОСТАННІ НОВИНИ

Олійник відповів Шкілю щодо польських військових поховань

|

Народний депутат України Андрій Шкіль отримав відповідь від керівника Львівської облдержадміністрації Петра Олійника щодо стану справ із впорядкування польських військових поховань – повідомила прес-служба народного депутата Андрія Шкіля.

«Львівська облдержадміністрація не випускає з поля зору проблему із Польським військовим похованням на Личаківському цвинтарі. Дирекція музею «Личаківський цвинтар» запропонувала Львівській міській раді конкретизувати, які символи слід вважати мілітарними. З цього привод у директор музею І. Гавришкевич подав доповідну записку на ім’я Секретаря Львівської міської ради З. Сірика. Питання знаходиться на розгляді у Львівській міській раді. Таким чином, питання остаточного виконання Ухвали сесії Львівської міської ради щодо Польських військових поховань на даний час є предметом юридичного вирішення і підлягає розгляду у встановленому законодавством порядку» – йдеться у листі.

Нагадаємо, н а початку вересня в офіційному листі, який підписав заступник міського голови Львова Василь Кравців, у відповідь на депутатське звернення народного депутата України Андрія Шкіля, йшлося про те, що Львівська міська рада має чотири зауваження до польської сторони щодо невиконання ухвал міськради про впорядкування польських військових поховань на території Личаківського цвинтаря.

У цій відповіді було зазначено, що усі зауваження стосуються невиконання поляками на цвинтарі тих чи інших робіт. Зокрема, на Цвинтарі орлят і досі «не здійснені написи українською мовою на надмогильних пам’ятниках американським летунам та французьким піхотинцям; а також допущено невідповідність у надмогильному написі французьким піхотинцям (польською мовою): «Французам, полеглим і померлим у боротьбі за Польщу 1918-1920 рр.», де рік 1918 слід змінити на 1919; на центральній плиті з написом «Тут спочиває польський солдат, полеглий за Батьківщину» встановлено замість католицького хреста мілітарний символ «меч-щербець», а на існуючих пілонах написи назв місць загибелі похованих на території польських військових поховань не виконано українською мовою, а лише польською».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *