ОСТАННІ НОВИНИ

Нафтопровід "Одеса-Броди" запрацює в правильному напрямку наступного року

|

НАК «Нафтогаз України» прогнозує початок використання нафтопроводу «Одеса-Броди» в напрямку Бродів у 2006 році. Про це на прес-конференції в Хрубешуві (Польща) 10 вересня повідомив голова правління компанії Олексій Івченко, інформують «Українські Новини».

«З наступного року він буде використовуватися в напрямку до Бродів», – сказав він. Івченко додав, що на перших порах через нафтопровід прокачуватиметься 4 млн. тонн нафти на рік. «Потім будемо нарощувати», – сказав він.

Він не уточнив, яка нафта буде йти по нафтопроводу, сказавши, що зараз є достатній ресурс в Каспійському регіоні. Також Івченко додав, що до 2010 року планується добудова нафтопроводу до Гданська (Польща).

Як повідомлялося, консорціум, створений компаніями SWECO PIC (Фінляндія), ILF GmbH (Німеччина) і KANTOR (Греція), виграв тендер Європейської комісії на розробку техніко-економічного обґрунтування добудови нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька (Польща). У березні ЄС вирішив виділити 2 млн. євро на ТЕО добудови «Одеса-Броди» до Плоцька.

За попередніми оцінками, довжина «Броди-Плоцьк» становитиме 560 км, діаметр – 800 мм, попередня вартість проекту – 400-500 млн. доларів.

В липні «Укртранснафта» і PERN Przyazn підписали у Варшаві (Польща) договір про створення СП «Міжнародне трубопровідне підприємство «Сарматія» для добудови «Одеса-Броди» до Плоцька. В кінці травня 2003 року Україна, Польща і ЄС підписали декларацію, якою підтримали проект транзиту каспійської нафти по «Одеса-Броди» і його добудову до Плоцька, звідки нафта по вже існуючому нафтопроводу може бути поставлена в Гданськ. У вересні 2004 року компанія «Укртранснафта» почала комерційне прокачування російської нафти Urals по «Одеса-Броди» в напрямку Одеси.

Президент Ющенко заявив про намір почати постачання каспійської нафти до Європи по трубопроводу «Одеса-Броди» в прямому напрямку при першій же нагоді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *