ОСТАННІ НОВИНИ

Вшанували пам’ять кардинала Сліпого

|

Сьогодні, у 21-шу річницю смерті Патріарха Йосифа у багатьох храмах УГКЦ в Україні і за кордоном було відслужено заупокійні Божественні Літургії, передає прес-секретаріат Глави УГКЦ.

Особливим було богослужіння в Архікатедральному соборі Святого Юра, адже у крипті саме цього храму від 1992 року, згідно із заповітом, поховані тлінні останки Патріарха Йосифа. Божественна Літургія була відслужена також у каплиці Українського католицького університету – навчального закладу, який можна назвати втіленням мрій Блаженнішого Йосифа. Після Літургії слово-спогад про Патріарха виголосив о. д-р Іван Дацько, довголітній помічник покійного Глави УГКЦ. Опісля Панахиди учасники богослужіння відвідали музей Патріарха Йосифа в УКУ.

Життєвий шлях Патріарха Йосифа (Сліпого) закінчився 7 вересня 1984 pоку. Поминальні богослужіння відбулися за участю самого Папи Івана Павла ІІ, який на прощання поцілував руку Патріарха Йосифа.

Шлях страдника за віру Блаженніший Йосиф розпочав у ніч з 10 на 11 квітня 1945 року. Нічний арешт відкрив тривалі тортури – спершу у Львові в тюрмі на вул. Лонцького, а відтак Блаженнішого забрали до київської тюрми на вул. Короленка. Змушували відректися від Української Католицької Церкви й Апостольської столиці… Потім були довгі роки перебування в жахливих умовах різних концта6орів, на які московська імперія була дуже багата. Та й у ці незвичайно важкі часи Блаженніший знаходив спосіб здійснити потаємну Святу Євхаристію і відправляти Службу Божу за нашу переслідувану Церкву і за сотні тисяч запроторених у неволю земляків. Щоб зміцнити останніх та підтримати їх у праведних стражданнях, час від часу навіть передавав пастирські послання.

На початку лютого 1963 року, після 18 років тюрем, таборів та заслання, Блаженніший Йосиф (Сліпий) прибув до Рима. Розпочався новий етап його життя і діяльності, хоча Греко-Католицька Церква в Україні та інших країнах „соціалістичного табору” залишалася у неволі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *