ОСТАННІ НОВИНИ

Рятувальники попереджають місцеві органи влади про втрати зернових

|

Головне управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи у Львівській області звернулося до керівників місцевих органів виконавчої влади з проханням вжити невідкладних заходів із запобігання втрат зернових, а також розглянути проблему спалювання поживної стерні та соломи на полях. Текст відкритого листа подаємо без змін.

„Головне управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи у Львівській області з метою недопущення втрат зернових та хліба під час збору урожаю 2005 року повідомляє, що в минулих роках на адресу Міністра надходили численні скарги та звернення від громадян щодо випалювання стерні і поживних залишків соломи на полях, що призводять до пожеж на сусідніх полях, відключень повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісових насаджень та торфовищ, у зв’язку з чим державі наносяться значні матеріальні та екологічні збитки.

Так, тільки протягом декількох останніх років такі випадки були в Запорізькій області (2001 рік), де при спалюванні стерні внаслідок високої температури виникла загроза виведення з ладу енергосистеми держави, а у Донецькій області (2002 рік) внаслідок спалювання стерні на полі сільськогосподарського товариства “Червоне” Червоноармійського району вогонь перекинувся на поле сільськогосподарського товариства “Перемога” Великоновоселівського району. Внаслідок пожежі вогнем знищено 6 га ячменю на корені. У Сумській області (2002 рік) внаслідок спалювання стерні вогонь перекинувся на поряд розташований лісовий масив, де пожежею завдано збитків на суму близько 80 тис. гривень.

Не є виключеням і господарства Львівської області, де також відбувалось спалювання стерні та створювалась загроза виникнення пожеж хлібних ланів та лісових масивів. Так, 12 серпня 2004 року близько 19 год ини виникло горіння скошеної стерні площею 1,5 га на відкритій території поблизу с. Червоне Золочівського району.

Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає масове незадоволення громадян, завдається шкода навколишньому середовищу.

У минулих роках в Україні мали місце випадки, коли випалювання стерні проводилось згідно з вказівками окремих держадміністрацій на місцях.

МНС інформує, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності та її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягне за собою адміністративну відповідальність.

Згідно з пунктами 8, 23 Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 1997 року № 209, питання контролю за станом охорони зон ліній електропередач покладено на енергопідприємства.

Враховуючи викладене, Головне управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій в Львівській області звертається до керівників органів місцевого самоврядування та сільськогосподарських підприємств із проханням вжити невідкладних заходів щодо недопущення спалювання стерні та пожнивних залишків на полях”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *