ОСТАННІ НОВИНИ

Студенти-медики знову готові бунтувати

|

Протягом найближчого часу студенти медики, котрі нещодавно програли суд з міністром охорони здоров’я, мають наміри подавати апеляцію у вищий судовий орган, а також звертатися до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі. Починаючи з вересня відновляться акції непокори стосовно реформ, які пропонує міністр Поліщук. Про це Західній інформаційній корпорації повідомив голова Студентського братства Львівського Національного медичного університету імені Д.Галицького Юрій Дмитришин.

«Починаючи з вересня, коли студенти повернуться з літніх відпусток, ми розпочнемо знову проводити акції непокори, які триватимуть до цілковитої перемоги, оскільки ми в жодному разі не можемо погодитися з вироком суду у нашій справі»,—заявив Ю.Дмитришин.

За його словами, судове засідання у справі медиків проти міністра відбувалося практично за зачиненими дверима, оскільки через непоінформованість журналісти не мали змоги потрапити на процес. Представники медіа змогли почути лише вирок суду. Окрім того, як стверджують студенти-медики, викликає подив позиція юриста Міністерства охорони здоров’я, який під час судового засідання говорив парадоксальні речі, на кшталт того, що «студент, який закінчив медуніверситет, має повноцінну професію – лікар».

«Інтернатура, на думку юриста МОЗу, не має жодного стосунку до вищої освіти, а, відтак, й інтерни не мають відношення до вищої освіти. Що це за спеціаліст за професією лікар? Це знахар, який лікує усі хвороби?»,—риторично запитує голова Студентського братства ЛНМУ ім. Д.Галицького.

«Чому ж ми платимо такі великі кошти за навчання в інтернатурі, які вдвічі перевищують навчання в університеті, якщо, зважаючи на слова юриста МОЗу, це взагалі не має відношення до вищої освіти? Можемо зробити висновки, що просто продовжується правовий нігілізм. Міністр охорони здоров’я крокує до європейської системи навчання шляхом наклепів, репресій, особистих образ, водночас ламаючи долі багатьох студентів»,—зазначив Ю.Дмитришин.

Внаслідок реформи медичної освіти, яку намагається впровадити міністр Поліщук, значна кількість студентів не зможе стати лікарями, навіть закінчивши навчання у медичному університеті. Одні через брак значної суми грошей, а інші—через відмову працювати сімейними лікарями, маючи вже практику роботи в нейрохірургії чи гінекології. «Люди шість років провчились в університеті, які кілька років пропрацювали медбратами та санітарами у нейрохірургії, аж ніяк не хочуть бути рентгенологами чи сімейними лікарями. Як приклад, можна навести випадок зі студенткою з Полтави, яка вийшла з судового засідання і заявила, що ніколи не буде працювати лікарем. Це попри те, що вона закінчила університет з відзнакою, написала кілька наукових робіт з судинної хірургії і тепер відмовляється працювати за спеціальністю, не погоджуючись з таким станом речей»,—додав Ю.Дмитришин.

28 липня відбулося судове засідання Печерського районного суду м. Києва у справі за позовом студентів-медиків щодо неправомірних дій міністра охорони здоров’я Поліщука М.Є. МОЗ виграло у суді цю справу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *