ОСТАННІ НОВИНИ

ХДС вимагає від Тимошенко розібратись з ПДВ на гуманітарну допомогу

|

Голова Львівської обласної організації партії Християнсько-Демократичний Союз, народний депутат України Антон Ружицький звернувся з депутатським зверненням до прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо оподаткування гуманітарної допомоги, повідомляє прес-служба обласного осередку ХДС.

У депутатському зверненні, зокрема, йдеться про те, що “значний негативний резонанс серед благодійних, релігійних та громадських організацій, установ освіти та медицини викликало рішення Міністерства фінансів України щодо оподаткування ПДВ гуманітарних вантажів, що надходять з-за кордону.”

“Представників цих організацій та іноземних благодійників дивує той факт, що неприбуткові ГО повинні сплачувати 20 % ПДВ. Виникає запитання – звідки можна взяти ці кошти, якщо вантаж не підлягає продажу, а ГО, не будучи комерційними структурами, не володіють необхідними фінансами. В такий спосіб підривається сама філософія благодійності, яка ґрунтується на засадах безоплатності та підтримки усіх, хто потребує такої допомоги.” – зазначає депутат.

У зверненні підкреслено, що станом на сьогоднішній день тільки на Львівській митниці під митним контролем знаходиться чотири десятки гуманітарних вантажів. Відтак А.Ружицький просить керівника уряду в терміновому порядку вирішити питання щодо скасування оподаткування ПДВ гуманітарної допомоги, яка надходить на адресу благодійних фондів та організацій, закладів освіти, медицини, культури, релігійним організаціям”.

Як зазначила заступник голови ЛОО ХДС з соціальних питань, президент благодійної організації “Християнське милосердя” Мирослава Костюк, сьогодні з подібними проблемами зіштовхнулись і товариство Червоного Хреста, і Карітас, і десятки інших благодійних організацій. “Виникає парадоксальна ситуація, коли держава хоче заробити на бідних і нужденних. Сьогодні ми не можемо передати в лікарні області подаровані німцями 37 спеціальних ліжок, які вкрай необхідні для наших хворих. Ліжка стоять на складах, а ми шукаємо гроші на сплату ПДВ. Хто за це відповість? Міністр фінансів? Митники чи депутати? Наші німецькі друзі з ХДС готові нам дарувати дорогоцінне медичне обладнання, одяг та інші речі постійно. Зараз ми ведемо розмови про апаратуру, якою можна повністю забезпечити одну районну лікарню. Але ця справа вимушено пригальмувалась. Наші колеги з Німеччини категорично відмовляються платити за подаровані ними речі ще й гроші в бюджет, а українські неприбуткові організації таких коштів на сплату ПДВ не мають. Виходить зачароване коло, яке необхідно в терміновому порядку розривати. Бо інакше з “гуманітаркою” може виникнути катастрофічна колізія на кордоні. Все це шкодить іміджу України, йде врозріз з деклараціями про відкритість, прозорість та соціальну спрямованість урядової політики. Крім цього, дивує те, що громадські благодійні організації, які допомагають звичайним людям, кинуті напризволяще і місцевою владою, і центральними державними органами, і депутатами. За великою політикою забуто про проблеми пересічного громадянина”, – зазначив заступник голови ЛОО ХДС Андрій Болкун.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *