ОСТАННІ НОВИНИ

Дрогобицька влада ініціює присвоєння Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» статус «національного»

|

Триває підготовка до святкування 149-річчя з Дня народження Івана Франка цього року та 150-річчя – наступного. Під час обговорення святкових заходів заступник голови Дрогобицької РДА Роман Гарбич зазначив, що районний оргкомітет ініціює присвоєння Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» статус «національного».

За його словами, вже є домовленість про співпрацю з науковцями Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка. Йдеться про забезпечення наукової підтримки функціонування національного заповідника – вивчення творчої спадщини та проведення наукових досліджень діяльності Каменяра.

Основним суперником музею в Нагуєвичах є Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка, якому статус «національний» мають присвоїти відповідно до обласної програми заходів святкування 150-річчя від Дня народження Івана Франка.

За словами Р.Гарбича, музей у Нагуєвичах має певні переваги перед львівським музеєм. Насамперед він розміщений на батьківщині Каменяра. Також середня кількість відвідувачів у Львівському музеї становить 5-7 тисяч осіб у рік, а нагуєвицький музей-заповідник відвідує щонайменше 20 тисяч туристів щороку.

Голова Дрогобицької РДА Михайло Кравець додав: «Нагуєвичі мають шанс стати генератором української духовності не тільки для Дрогобицького району, а й для всієї України. Ми зробимо все, щоб святкування 150-річчя від Дня народження Івана Франка перетворити у свято українського духу».

Нагадаємо, що загальнодержавну програму святкування 150-річчя від Дня народження Івана Франка затвердили ще у 2001 році. Тоді ж було створено Державний оргкомітет з підготовки святкування. На сьогодні такі ж оргкомітети створено у Львівській ОДА, Дрогобицькій міській раді, Дрогобицькій РДА, також існує Громадський комітет у Дрогобичі.

З обласного бюджету має бути виділено 500 тисяч гривень на підготовку святкування. Зокрема, завдяки цим коштам має бути реставровано дерев’яні фігури на «Стежці Франка», споруджено перехід від заповідника до Музею-садиби, збудовано підвісний міст через озера, що на території заповідника. Також – відремонтовано літній театр та облаштовано місця для відпочинку на території заповідника, повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *