ОСТАННІ НОВИНИ

5 стародруків XVIII століття зникли з Національного музею у Львові

|

П’ять стародруків XVIII століття зникли із фондової збірки „Стародруки кириличні” Національного музею у Львові. Про це у листі до міністра культури Оксани Білозір, копія якого є у розпорядженні „Львівського порталу”, написала головний хранитель НМ у Львові Данута Посацька. Подаємо текст листа повністю:

”Згідно до плану роботи Національного музею у Львові у вересні 2004 р. було проведено звірку наявності фондової збірки „Стародруки кириличні” (хранитель фонду Н. Вергун). Внаслідок звірки не виявлено 5 (п’ять) одиниць збереження, переважно стародруків ХУІІІ ст..

Цей фонд зберігається в одному приміщенні з трьома іншими групами рукописів та стародруків, у яке у жовтні 2004 р. через аварійний дах протекла дощова вода. Зрозуміло, що було необхідно терміново приймати заходи щодо осушення та дезинфекції фонду. З цієї причини пошук творів у інших групах відтермінувався, а коли у грудні 2004 р. під час ремонту даху повторно залило це приміщення і знову необхідно було займатися осушенням фонду, тому не було можливості займатися пошуком п’яти стародруків.

Про результати звірки наявності фонду у вересні 2004 р. було складено акт, який подано на затвердження в.о. директора О. Білій.

Міністерство культури я особисто про результати звірки наявності донині не інформувала, оскільки мої попередні інформації залишалися без відповіді. У 1993 р. у мінкультури була подана документація про завершення повної звірки наявності фондів музею (вислід багаторічності праці), у який, зокрема, було подано перелік великої кількості не виявлених творів. Вдруге і втретє я інформувала Мінкультури про можливі фатальні наслідки у зв’язку з наказом тодішнього директора М. Отковича про термінове перенесення у грудні 2002 р. найбільшої та найціннішої в Україні збірки іконопису з фондосховища у Вірменському соборі у невідповідне приміщення та невідповідний час (зимовий період).

У зв’язку з відсутністю реакції Мінкультури сталося непоправне: стан збереження великої кількості ікон оцінено фахівцями як аварійний і з музею була змушена звільнитися група фахівців-реставраторів високої кваліфікації.

Враховуючи відсутність відповідей мінкультури на викладені факти я не бачила доцільності інформувати про результати останньої звірки наявності фонду стародруків кириличних”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *