ОСТАННІ НОВИНИ

Рибу виростити складнішe, ніж свиню

|

Напередадні дня рибалки представники рибної промисловості обговорювали проблеми цієї галузі. Богдан Савка, генеральний директор ВАТ “Львівський облрибкомбінат”, на прес-конференції виділив кілька факторів, які стоять на заваді повноцінному функціонуванню рибної промисловості як області так і держави.

Першою перешкодою у вирощуванні риби є браконьєри, які через кілька кілограмів не лише порушують норми годівлі та утримання риб, а й часто з допомогою електрошоку, динаміту та інших агресивних методів лову знищують тонни риби. Для охорони великих озер витрачають значні кошти, що впливає на ціну продукту. Проте зафіксовано випадки притягнення до відповідальності та стягнення штрафів з браконьєрів.

Позмаггатися з браконьєрами може недоскональсть законодавчої бази. Наприклад у законодавстві не має визначення гідроспоруд та не врегульвано відносини між власниками землі та орендарями водойм.

Іншою складністю є реалізація вже вирощеної риби. Щоб забезпечити споживача свіжою продукцією необхідно мати не лише пристосовані для цього автомобілі з морозильними камерами, а спеціально обладнані торгові місця. Саме з метою вдосконалення цього процесу ВАТ “Львівський облрибкомбінат” незабаром замінить старі рибовози новими спеціалізованими ГАЗелями, а в магазинах корпорації “Еколан” з“являться басейни з живою рибою.

Болючим є також питання недофінансування галузі протягом останнього десятиліття. Яке призвело до часткового занепаду промислового виробництва. Іншим наслідком є брак кадрів. Кваліфікованих працівників галузі готують лише у трьох ВНЗах України, але невистачає не лише фахових рибоводів а й бульдозеристів та крановиків.

Проте керівництво ВАТ “Львівський облрибкомбінат” незважаючи на перешкоди має на меті не лише збільшити об“єми продажу коропа, який зараз є пріоритетним видом риби, але розширити асортимент та підвищити якісні властивості продукту. Зокрема ВАТ “Львівський облрибкомбінат” вже через кілька днів збирається почати вирощування європейського сома, а в перспективі форель та деякі види осетрових та рослиноїдних риб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *