ОСТАННІ НОВИНИ

У польському селі вшановували пам’ять вояків УГА та УПА

|

У польському селі Пікуличі цієї неділі вшановували пам’ять двох тисяч вояків армії УНР, УГА та УПА, які там поховані. У складі офіційної української делегації були заступник голови Львівської ОДА Ярослав Пітко, заступник голови Львівської облради Тарас Федак, секретар Львівської міської ради Зеновій Сірик – повідомила прес-служба народного депутата України Андрія Шкіля.

Окрім цього, участь в урочистостях взяли – народний депутат України Андрій Шкіль, голови Мостиської та Яворівської районних адміністрацій – Іван Давидяк та Ростислав Новоженець, директор Личаківського кладовища Ігор Гавришкевич, голова Об’єднання товариств депортованих українців Володимир Середа, а також Президент Перемишля Роберт Хома, радник посла України в Польщі Олег Мисик.

Учасники пішою ходою під українськими знаменами пройшли від української греко-католицької катедри у Перемишлі, де відбувалась служба за полеглих, до місця їх поховання у Пікуличах, де прийняли участь у панахиді та поклали вінки до братської могили вояків армій УНР, УГА та УПА.

Нагадаємо, у 1918 році на території колишніх австрійських казарм у селі Пікуличі польська влада влаштувала табір для полонених вояків УГА та інтернованих українців. У 1920-21 рр., він став місцем інтернування вояків Армії УНР, переважно 1-ої Запорізької дивізії. Зокрема, тут утримувались такі відомі українські діячі, як генерал Микола Аркас, полковник Борис Палій-Неїло, художник Павло Ковжун, поет Микола Вороний. У кінці 1919 року у таборі перебувало 2978 полонених та інтернованих. У результаті масових епідемій дизентерії та тифу в таборі у 1919-1921 рр. померло 2000 українців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *