ОСТАННІ НОВИНИ

На площі Міцкевича археологи відкопали залишки Високого Муру

|

На земельній ділянці, яка знаходиться в центрі Львова на місці зруйнованого будинку на площі Міцкевича, 9 група львівських археологів зараз проводять розкопки. Як повідомив “Гал-info” науковий співробітник експедиції ЛКП „Археологічно-архітектурна інспекція” Володимир Ненчук: „Зараз ми на проміжному етапі дослідження. Ми вже відкопали якусь споруду, схожу на Високий Мур Львова 14-15 століття, але теоретично він має бути ширшим, це ще можна вважати фундаментом старішої будівлі. Про це можна буде судити після ретельних досліджень архітекторів. Можливо коли ми більше розкопаємо, то можна буде щось більше сказати. Зараз нами знайдено залишки керамічного посуду 19 століття характерного для львівських міщан.”


Розкопки тривають вже місяць. На цій ділянці до 90-х років ХХ століття знаходився будинок, який належав Спілці художників і який обвалився – зараз на його місці вільна ділянка. Спочатку на цьому місці знаходився будинок, який був споруджений для Венцеля Гудеца (поміщика) при тодішній площі Фердинанда, мав цінність як складова частина містобудівельного ансамблю, створеного у 1830-х роках в одному архітектурному стилі, як складова частина Австра-Угорської імперії.


Зі зведенням пам’ятника А.Міцкевичу на площі цей будинок, разом з іншими будинками східної сторони став відігравати роль ідеального тла для пам’ятника А.Міцкевичу, що мало і історичну символіку, оскільки ці будівлі відображали епоху, в якій жив і діяв поет.


За планом оборонних споруд Львова ХVIII століття архітектора Януша Вітвицького, видно, що під будинком спорудженим для Венцеля Гудеца (поміщика) проходив оборонний Високий Мур Львова 14-15 століття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *