ОСТАННІ НОВИНИ

Президенти відкрили меморіал Української Галицької армії

|

Президенти України та Польщі після урочистої молитви офіційно відкрили меморіал УГА на Личаківському цвинтарі та поклали до нього вінки. У своїй промові Ющенко подякував Кваснєвському за мужність і розуміння, а Квасневський закликав молодь і всіх присутніх навчитися патріотичності і толерантного ставлення.


“Сьогоднішнє відкриття меморіалу УГА засвідчує, що Україна і Польща мають мужність подивитися в очі минулому, в нас достатньо гідності, щоб не переписувати трагічних сторінок історії, достатньо мудрості, щоб робити правильні висновки з цієї історії. Головний з них: без вільної України немає вільної Польщі і без вільної Польщі немає вільної України” – зазанчив під час виступу Президент України Віктор Ющенко. – “Нехай ці великі слова лунають над цим святим місцем, у них мир і благополуччя наших народів, у них спокій душ полеглих”. Ющенко подякував українцям і полякам, які вели наші народи до цієї великої істини. “Хочу подякувати Президентові Польщі Алєксандрові Кваснєвському за все, що зроблено задля українсько-польського порозуміння” – зазначив він. На думку Ющенка, прихід Кваснєвського до меморіалу УГА – “мужній вчинок, який під силу тільки справжньому патріотові і справжньому європейцеві”. “Вірю, що починається велика дорога нації до повернення своїх святинь, до відновлення минулої слави” – сказав Ющенко.

А. Кваснєвський зазначив, що українці і поляки не завжди були на одному боці барикад, але завжди боролися за свободу свого народу, а тому потрібно з особливою шаною ставитися до таких місць, як меморіал УГА. “Це наш обов’язок стосовно минулих поколінь” – зазначив він, додавши, що маємо розвивати стосунки задля майбітніх поколінь. Кваснєвський був втішений тим, що під час офіційного відкриття були багато молоді, яку він закликав вчитися історії, патріотизму та толерантного ставлення до інших людей.

Після того, як Президенти поклали вінки до меморіалу воїнам УГА, вони перейшли на територію польських військових поховань, де розпочалося освячення “Цвинтаря Орлят”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *