ОСТАННІ НОВИНИ

Верховна Рада рекомендує львівській міськраді відмінити рішення щодо „Цвинтаря Орлят”

|

Верховна Рада України рекомендувала львівській міській Раді відмінити рішення щодо завершення впорядкування польських військових поховань 1918-1919 років на території історико-культурного заповідника „Личаківський цвинтар”, як такого, що прийнятий без додержання вимог чинного законодавства.


За прийняття відповідної постанови „Про рішення львівської міської Ради щодо завершення впорядкування польських військових поховань 1918-1919 років на території історико-культурного заповідника „Личаківський цвинтар” проголосувало 239 народних депутатів, повідомляє кореспондент «proUA».


В постанові відмічається, що відповідне рішення було прийняте 13 червня 2005 року. В той же час постановою Кабміну прийнятою у 2001 році „Про внесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до державного реєстру нерухомих пам’яток України” історико-культурний заповідник „Личаківський цвинтар” внесено до державного реєстру нерухомих пам’яток України.


Згідно з постановою, Верховна Рада України, „усвідомлюючи історичну значимість і високу моральну цінність політики добросусідства, підтримує будь-який акт чи дію, спрямовані на її втілення в життя. З огляду на це, розвиток дружніх стосунків між українським і польським народами є не просто велінням часу, а й одним із стратегічних напрямів зовнішньої політики України. Водночас, на переконання українських парламентарів, ці відносини мають будуватися на взаємоприйнятній і рівноправній основі, де жодна зі сторін, віддаючи належне історичній правді, не шукає односторонніх переваг, діючи в дусі взаєморозуміння, конструктивізму та толерантності”.


Верховна Рада, в принциповому плані вітаючи акт доброї волі української держави щодо увічнення пам’яті загиблих у 1918 році поляків на Личаківському цвинтарі (м. Львів) але, зважаючи, що Законом України “Про охорону культурної спадщини” встановлено спеціальний порядок внесення будь-яких змін частин, елементів, написів і позначок об’єктів культурної спадщини національного значення, постановляє рекомендувати Львівській міській раді скасувати вищезгадане рішення міськради. При цьому Кабінету Міністрів рекомендовано в межах своєї компетенції забезпечити дотримання визначеного Законом України “Про охорону культурної спадщини” порядку змін частин, елементів, написів і позначок занесеного до Державного реєстру нерухомих пам’яток України національного значення Історико-культурного заповідника “Личаківський цвинтар” у місті Львові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *