ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівської облради написали звернення до Президента щодо архіву

|

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Президента України та Прем’єр-мінстра з приводу ситуації, що склалася в Центральному державному історичному архіві України у Львові. Вони просять, аби Ющенко узяв розслідування під особистий контроль. Подаємо текст звернення:

„Протягом останього часу засоби масової інформації повідомляли про кричущі факти масового зникнення документів з фондів Центрального державного історичного архіву України у Львові (ЦДІАЛ) – донедавна найбагатшого архіву України, документальної скарбниці Львова. Деякі з них, як, наприклад, листування першого Президента України Михайла Грушевського, незаконно стали об’єктом передвиборної кампанії В. Януковича в Україні минулого року й подавалися як „меценатський дар”, нібито викуплений у приватних колекціонерів, а фактично були викрадені з ЦДІАЛ.

Загалом з архіву було викрадено близько 300 справ та кілька тисяч окремих документів, серед яких понад 170 історичних фотографій та близько 70 королівських пергаментних грамот XVI-XVII століть. Проте українська громадськість та длержавні органи влади досі не дізналися про справжні масштаби крадіжок в архіві та про відповідальних за це. Жодна посадова особа, починаючи від голови Держкомархіву, директора ЦДІАЛ та завідувача відділу забезпечення збереження документів досі не притягнуті до відповідальності. А директор архіву Діана Пельц у розпал скандалу 21 грудня 2004 року указом Президента України Л. Кучми отримала почесне звання „Заслуженого працівника культури України” за, як сказано, „вагомий особистий внесок у розвиток архівної справи, багаторічну плідну діяльність на ниві збереження(!) та популяризації національної історико-культурної спадщини.” Залишаються невідомими й результати перевірки наявності фондів, що проводилася у ЦДІАЛ у зв’язку з виявленими втратами документів.

21 квітня 2005 року у Львові відбулися громадські слухання «Документальні втрати Центрального державного історичного архіву України у Львові останніх років: причини гуманітарної катастрофи та суспільний вимір проблеми». За результатами слухань понад сто провідних науковців і діячів культури звернулися до віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Миколи Томенка, Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка та голови Служби безпеки України Олександра Турчинова з проханням взяти під особистий контроль розслідування факту розкрадання фондів ЦДІАЛ.

Цілком очевидно, що Держкомархів і адміністрація ЦДІА України у Львові не виконують головного завдання, покладеного на державну архівну службу – забезпечення збереження Національної архівної спадщини. Дирекція Львівського архіву спочатку не лише заперечувала факт крадіжки, але й тривалий час не повідомляла органи МВСУ та СБУ, порушуючи, таким чином, свої посадові обов’язки. Слідство у цій справі розпочато щойно через півроку після оприлюднення факту крадіжки на всю Україну і велося некомпетентно, передавалося з інстанції до інстанції, всіляко затягувалося. Це підтверджують рішення Генеральної прокуратури України.

У зв’язку з викраденням значної кількості документів з історії не лише української, але й інших націй, зокрема єврейської, звертаємося до Вас із проханням доручити Службі безпеки України провести розслідування у справі зв’язків директора ЦДІАЛ Діани Пельц, голови Держкомархіву Геннадія Боряка, колишнього віце-прем’єр-міністра України з гуманітарних питань Дмитра Табачника та співробітника Музею голокосту в Єрусалимі Марка Шрабермана, колишнього співробітника ЦДІАЛ. Як відомо, у 2001 році Шраберман брав участь у незаконному вивезенні з Дрогобича фресок Бруно Шульца до Ізраїлю. Незважаючи на те, після цього він неодноразово гостював у ЦДІАЛ та був офіційним перекладачем Президента України Л. Кучми, віце-прем’єр-міністра України Д. Табачника та інших високих посадових осіб під час їхніх візитів до Ізраїлю.

З метою запобігання незаконному продажу, перепродажу та вивезенню за кордон викрадених з Львівського архіву документів вважаємо необхідним оприлюднення повного списку пограбованих матеріалів та передачі їх до відповідних служб Інтерполу.

Просимо також ініціювати комплексну перевірку відповідними державними структурами зовнішньоекономічної та фінансової діяльності ЦДІАЛ протягом часу керівництва архівом Д. Пельц, зокрема так званого Благочинного фонду сприяння архіву, й оголосити результати.

Зважаючи на те, що справа безпрецедентного розкрадання Національної культурної спадщини має особливу національну вагу для України, просимо Вас дати доручення відповідним службам щодо розкриття злочину, притягнення до відповідальності винних посадових осіб та взяти цю справву під свіій особистий контроль”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *