ОСТАННІ НОВИНИ

Переваги та ризики вступу України в СОТ обговорили під час семінару

|

Сьогодні у Львові проводять семінар на тему „Чи стане Україна членом Світової Організації Торгівлі?”. Учасники зустрічі обговорюють переваги та ризики вступу нашої країни в СОТ. Зокрема, виконавчий директор Українського центру міжнародної інтеграції Наталія Ясько зазначила, що для України буде більше переваг, аніж ризиків. На її думку, СОТ забезпечить стабільний торговельний режим, обмежить втручання уряду в діяльність підприємств, зменшить корупцію та покращить конкурентоспроможність підприємств за рахунок впровадження міжнародних стандартів.

Н. Ясько зазначила, що усі ці речі будуть можливі, оскільки після вступу України в СОТ не можна буде проводити серйозних змін в економічній політиці без поінформованості та погодження з іншими членами Світової Організації Торгівлі. Водночас, вона відзначила, що зі вступом в СОТ українці матимуть доступ до ринків 148-ми країн учасників організації. За словами пані Ясько, вступ України в СОТ передбачає і ряд ризиків. Зокрема, це звуження внутрішніх ринків для національного виробника за рахунок приходу імпортерів, проте, на її думку, споживачі від цього суттєво виграють. Серед ризиків є також ймовірність суттєвого скорочення виробництва на підприємствах, які користуються пільгами, згортання неконкурентоспроможних підприємств, збільшення безробіття в окремих регіонах та галузях, щоправда, на деякий час; а також – диспропорція у рівні добробуту регіонів.

Н. Ясько вважає, що має бути розроблено державну стратегію адаптації України до вступу в СОТ, якої наразі немає. Ця адаптація, на її думку, мала б сприяти розвиткові інфраструктури та забезпечувати можливість конкуренції галузей. Стратегія повинна також передбачати готовність держави до захисту своїх інтересів в СОТ.

Начальник управління промисловості, транспорту та зв’язку ЛОДА Ростислав Сорока під час свого виступу зазначив, що вони вже працюють над питанням вступу України і Львівщини зокрема в СОТ. Протягом двох-трьох місяців ЛОДА планує разом з представниками промислових асоціацій Львівщини повести подібний семінар і напрацювати перелік пропозицій, які вони подадуть органам центральної влади і які, на його думку, мали б врахувати під час підписання угоди про входження нашої країни в Світову Організацію Торгівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *