ОСТАННІ НОВИНИ

Підписано меморандум про співробітництво між державними і недержавними ВІЛ-сервісними організаціями

|

Меморандум про співробітництво був підписаний сьогодні у Львові між державними і недержавними ВІЛ-сервісними організаціями Західної України.

У підписаному меморандумі, зокрема, йдеться, що «статистичні відомості стосовно поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу на Західній Україні не відображають повної картини та масштабів епідемії в регіоні. Наразі кількість виявлених випадків ВІЛ-інфікування необхідно збільшити щонайменше удесятеро, щоб отримати реальні показники кількості ВІЛ-інфікованих. Час показав, що поділ України на пріорітетні та непріорітетні області, стосовно масштабів профілактичних втручань, не виправдав себе. Внаслідок неналежного фінансування профілактичних програм у регіоні серед широких верств населення склався стереотип щодо ВІЛ/СНІДу. З одного боку, населення через відсутність популярної та легкодоступної інформації вважає, що ВІЛ-інфекція – це хвороба африканських аборигенів або маргінальних груп, тобто повій і наркоманів. З іншого боку, цей стереотип не дає можливості людям зрозуміти, що ВІЛ-інфікуватися може кожен. І кожна людина входить до уразливої групи. Найбільші шанси ВІЛ-інфікуватися має той, хто є мало поінформованим і безпечним щодо цієї проблеми.

Через певні культурні та релігійні стереотипи, що притаманні населенню Західних областей, у регіоні практично відсутні доступні широкому загалу консультаційні пункти з питань ВІЛ/СНІДу. Окрім цього, ВІЛ-інфіковані бояться звертатися за допомогою чи порадою до медичних установ, остерігаючись осуду і розголосу. Саме в областях Західної України досі поширена думка про необхідність ізоляції ВІЛ-інфікованих із суспільного життя. А самі ВІЛ-інфіковані здебільшого неспроможні обстоювати свої права та можливості.

Незважаючи на те, що в Україну залучені великі кошти міжнародних організацій, ВІЛ-сервісні установи Західних областей не отримують достатньо коштів для задоволення потреб регіону, а також діють здебільшого не скоординовано. Враховуючи те, що саме Західні області межують із країнами Європейського Союзу та міграційні потоки тут найбільші, необхідно звернути увагу й на цей аспект впливу на розвиток епідемії».

У цих умовах ВІЛ-сервісні організації Західних областей України вбачають за необхідне налагодження тісних партнерських відносин для ведення спільної адвокаційної та лобіської діяльності, формування сприятливих умов для здійснення профілактичних заходів у сфері ВІЛ/СНІДу, повідомляє Західна інформаційна копрорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *