ОСТАННІ НОВИНИ

Облрада просить визнання УПА та спорудження меморіального комплексу на місці тюрми Лонського

|

Депутати Львівської обласної ради одноголосно проголосували за звернення до Президента щодо створення державного органу з охорони пам’яті жерт і мучеництва. Водночас, своїм рішенням облрада пропонує керівництву СБУ передати тюремний комплекс по вулиці Бандери, 1 у спільну територіальну власність області з метою створення там меморіального комплексу.

У сьогоднішньому рішенні сесії ЛОДА та міськвиконкому доручено створити на місці тюрми-катівні обласний науково-дослідний центр-музей терору проти жертв політичних репресій. ЛОДА також має впорядкувати місця масових поховань закатованих енкаведистами дітей у Жовкві та інших населених пунктах області. Управління культури ОДА та Управління культури міста Львова зобов’язали розробити положення про центр-музей. Водночас, відповідно до рішення сесії обласної ради, під час уточнення бюджету 2005 року має бути передбачено кошти для створення меморіального комплексу жертв політичних репресій.

У звернені до Президента депутати обласної ради просять: визнати УПА воюючою стороною у Другій світовій війні, їх – воїнами – учасниками бойових дій, а учасниікв національно-визвольної боротьби – борцями за державну незалежність України; утворити державну інституцію з охорони пам’яток, героїки визвольної боротьби; визнати Биківню, тюрму Лонського у Львові, Дем’янів Лаз в Івано-Франківську, а також Сандармох в Росії місцями української трагедії та інше.

Заступник голови ЛОДА Тарас Батенко під час свого виступу зазначив, що обласна адміністрація підтримує ідею створення науково-дослідного центру жертв терору і готова разом з громадськими організаціями взяти участь у його організації. Наразі він вважає, що було б за доцільне створити центр на базі Львівського історичного музею.


Прокурор області Євген Блажівський наголосив на тому, що будівництво житла, яке нещодавно розпочали на місці тюрми Лонського припинено, а вилучені останки оглядатимуть експерти після чого буле публічно оголошено результати експертизи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *