ОСТАННІ НОВИНИ

Міськрада намагається прийняти остаточне рішення щодо “Цвинтаря орлят”

|

Пленарне засідання міської ради Львова затягнулося. Міські обранці вирішили його продовжити, оскільки на порядку денному важливе питання – польські військові поховання.

Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, виступаючи перед депутатським корпусом, заявив, що усі питання, які не влаштовували українську сторону та львівську громаду зокрема, знято. Він наголосив, що Польща є стратегічним партнером України у євроінтеграції. А тому закликав депутатів підтримати домовленості, яких було досягнуто у Польщі 6 червня під час зустрічі Держсекретаря України Олександра Зінченка та голови ради національної безпеки Польщі Єжи Бара.

Однак, заклики керівника області не знайшли підтримки серед депутатів міськради. Зокрема, керівник фракції “Батьківщина” у ЛМР Іван Денькович заявив, що йому не підніметься рука проголосувати за той текст, який був погоджений у Польщі.

Головним чином депутати не погоджуються з варіантом надпису на центральній плиті та на могилах померлих американських і французьких вояків. У першому випадку вони пропонують забрати слова “полеглим за Батьківщину”, у другому – “полеглим за Польщу”.

Депутат міської ради Тетяна Крушельницька також настояла на тому, щоб на центральній плиті не встановлювати меч, замінивши його католицьким хрестом., а також запропонувала відмовитися від встановлення скульптур левів. “Ми не можемо дозволити полякам відновити у Львові пантеон зброї” – заявила вона.

Рішення наразі не прийнято. У сесійній залі триває обговорення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *