ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти «Поступу» написали відкритого листа до Президента

|

Журналісти львівської газети «Поступ» звернулися з відкритим листом до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та голови Верховної Ради України Володимира Литвина, де наголошують на необхідності «започаткували процес захисту журналістів від будь-якого тиску», – повідомили у медіа-профспілці «Поступу». Текст відкритого листа подаємо повністю:

«Ми, журналісти львівської газети «Поступ», звертаємося до вас у зв’язку з порушенням наших конституційних прав з боку власників та адміністрації газети на чолі з Андрієм Садовим (до речі, членом партії Народний Союз «Наша Україна»).

Після Помаранчевої революції трудовий колектив газети «Поступ» згідно з ідеалами побудови демократичного суспільства і правової держави висунув вимоги легалізувати фінансову діяльність нашого підприємства, припинити практику зарплат у конвертах, забезпечити гідні умови праці та гарантований соціальний захист працівників.

Після відповідних заяв вищого керівництва держави ми очікували, що власники й адміністрація газети «Поступ» дотримуватимуться задекларованих прав на свободу слова, об’єктивного висвітлення подій на шпальтах нашого видання, принципів невтручання у процес редакційної підготовки матеріалів (зокрема, в авторський текст та відбір тем).

Натомість керівництво газети не тільки не підтримало нашого прагнення до демократичних змін, а навпаки – заборгувало виплату розрахунків за декілька місяців та різко змінило редакційну політику видання. Після попереджувального одноденного страйку, оголошеного за одностайною ухвалою профспілки, керівництво газети взялося до усіляких утисків трудового колективу (скорочення кількості шпальт, спроба скорочення значної кількості працівників, перешкоджання виконанню професійних обов’язків та відстоюванню наших конституційних прав).

Утім ситуація, що склалася навколо газети «Поступ», є непоодинокою. Мало того, що професія журналіста досі залишається найнебезпечнішою, самі журналісти є одними з найменш захищених працівників. Вони постійно потерпають від бажання власників себе «попіарити» та когось «затопити». Журналістів власники використовують як засіб поквитатися з ворогами. Більшість працівників українських медіа досі отримують зарплату в конвертах, сфера українських засобів масової інформації досі не вийшла з тіні. Лише незначна частина власників ЗМІ уклала з редакційними колективами угоди про засади редакційної політики.

Журналісти повинні бути захищені! Відтак, ми пропонуємо, аби ви започаткували процес захисту журналістів від будь-якого тиску. Пропонуємо, аби ви втрутилися в ситуацію, яка склалася навколо львівського видання «Поступ», показали приклад забезпечення прав журналістів та покарання винних у їх порушенні».

Під листом підписалися: Божок Юлія, Деревацький Всеволод, Дуб Олена, Зельман Катерина, Канарська Анастасія, Концевич Валентин, Куринкіна Юлія, Лабойко Оксана, Либа Уляна, Логінов Якуб, Матвіїв Ярина, Петрів Ольга, Поліщук Всеволод, Прихід Вікторія, Рак Роман, Садова Вікторія, Смертига Ірина, Шоломицька Марія, повідомляє Західна інформаційна корпорація.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *