ОСТАННІ НОВИНИ

Новоженець хоче відібрати у військових частину Яворівського полігону

|

Яворівська райдержадміністрація домагається зменшення території військового полігону. „Частину земель полігону планується віддати Національному парку Яворівщини, а саме 4 193 гектари лісових масивів, які належать до території полігону і за складом відповідають лісовим масивам Національного парку, які охороняються, і надати їм статусу природно-заповідних” – повідомив „Гал-info” голова Яворівської РДА Ростислав Новоженець.

„Є ще частина території, яка не є обміряна, і яку займають городи селян котрі проживають поблизу полігона. Хоч ніяких проблем з використанням саме цих земель нема, їх все одно хочуть відлучити від полігону.” – повідомив„Гал-info” Ростислав Новоженець. „Здійснюється ряд заходів для досягнення мети. Ми вже надсилали звернення до командувача сухопутними військами Миколи Петрука, у звернені зазначається: передбачити частину коштів, які надходять у використання полігону у районний бюджет для відшкодування матеріальної та екологічної шкоди внаслідок навчань” – повідомив „Гал-info” Ростислав Новоженець.

У результаті звернень РДА надійшла в Яворівську райдержадміністрацію відповідь від командувача сухопутними військами Миколи Петрука, в ній йшлося про таке: „Передбачення в проектах угод про проведення міжнародних навчань відсоток (20%) на відшкодування матеріальної та екологічної шкоди, спричиненої їх проведенням відноситься до компетенції вищих органів Державної влади України.” – повідомив „Гал-info” Ростислав Новоженець – „Проте це не є негатив, це стало приводом звернення до вищих ешелонів влади. Зараз нами розробляється нове звернення, яке буде розглянуте при прийняті бюджету України на друге півріччя 2005 року у Верховній Раді України. Посприяти диференційованому рішенню проблеми пообіцяв депутат Верховної Ради України від Яворівщини Володимир Яворівський” – повідомив „Гал-info” Ростислав Новоженець.

Територія Яворівського району займає територію 154 000 гектари, а Яворівський військовий полігон займає 36 153 (24% від усієї території району).
Яворівський полігон було створено на базі колишнього військового полігону війська польського, який тут існував до 1939 року. Під час розширення полігону у примусовому порядку було виселено з цієї території мешканців сіл, які знаходились на цій території.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *