ОСТАННІ НОВИНИ

Рівень дитячої смертності у Львівській області зменшується

|

Учора відбулася колегія обласного управління охорони здоров’я під час якої було розглянуто стан організації медичної допомоги дітям і матерям у Львівській області. За підсумком чотирьох місяців 2005 року рівень смертності дітей першого року життя знизився на 22 % проти 2004 року і вдвічі проти 1997 року, повідомляє прес-служба головного управління охорони здоров’я ЛОДА. Цей показник становить- 7,7 на 1000 народжених живими і є нижчим від середньо-державного (9,3 на 1000).

Найвищий в області рівень смертності дітей першого року зареєстровано в Радехівському (30,1 %), Стрийському (15,0 %), Мостиському (14,5 % ), Городоцькому(12,0 %), і Турківському районах (8,4 %), а також в м. Трускавець(15,1 %). Натомість у Бродівському, Жидачівському, Жовківському, Перемишлянському районах, а також у містах Моршин, Новий Розділ не зареєстровано жодного випадку смертності дітей першого року життя.

Як і в минулому році, стабільно низьким є рівень малюкової смертності дітей першого року життя. Стабільно низьким є цей показник у Самбірському, Яворівському, Миколаївському, Золочівському, Кам`янка-Бузькому районах. Загалом показник малюкової смертності нижче обласного зареєстровано в 20 територіальних ЛПЗ.

Незважаючи на певні досягнення за перші місяці 2005 року у віці до 6 діб померло 28 дітей, з них 70 % померло у пологових стаціонарах, що свідчить про недоліки в організації акушерсько-неонатологічної допомоги та недостатнньо ефективну роботу транспортних реанімаційних бригад.

Особливо турбує той факт, що з року в рік майже не зменшується частка дітей раннього віку, що помирають вдома чи у дорозі до лікувального закладу- це 12,6 % (Городоцький, Миколаївський, Пустомитівський, Радехівський, Ст.Самбірський, Стрийський райони і м. Львів). Незважаючи на поповнення парку реанімаційного дитячого транспорту (МДКЛ і ЛОКЛ), повноцінна безперебійна робота виїзних реанімаційних неонатологічних бригад залишається серйозною проблемою.

Невідкладного вирішення потребує питання забезпечення палат інтенсивної терапії новонароджених у кожному пологовому стаціонарі області парком найнеобхіднішої апаратури відповідно до рівня надання допомоги. Без цього не можливо досягнути наступного серйозного поступу для зниження неонатальної смертності.

Випадків материнської смертності у 2005 році в області не зареєстровано. Завдяки реально працюючому загрозометричному моніторингу стану ризикованих вагітних і породіль, вдалося попередити 4 випадки материнської смертності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *