ОСТАННІ НОВИНИ

Пам’ять померлих від СНІДу вшанують запаленими свічками

|

15 травня о 19 годині у Львові біля фігури Божої Матері, що на проспекті Свободи буде відслужено панахиду та запалено 117 свічок на пам’ять про мешканців області, які померли внаслідок захворювання на СНІД. Цього дня у місті буде проведено День пам’яті померлих від СНІДу, організатором акції є Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ-СНІД, благодійний фонд „Аванта”, „Карітас”, ЛМГО „Світло”, ЛМГО „Центр Дорога”, ЛМГО „Оселя”, БФ „Салюс”, Львівський обласний центр соціальних служб для молоді, Львівський СНІД-центр.


Сама акція розпочнеться о 12 годині біля пам’ятника Івану Франку, де будуть встановлені інформайційні стенди, роздаватимуть інформаційні матеріали про це захворювання. Окрім цього 14-15 травня в Російському культурному центрі відбуватимуться акції по вшануванню померлих від СНІДу, у яких братимуть участь священик та музиканти, мета акції – привернути увагу молоді старших класів та студентів до проблеми захворювання на ВІЛ/СНІД.


Такі акції проходять щорічно з 1983 року. Гасло цьогорічної акції: „Я пам’ятаю, а ти?”. Вона пройде в 40 містах України, її мета привернути увагу до проблем, людей які живуть з ВІЛ/СНІД. Як зазначають організатори акції, більшість людей дізнаються про ВІЛ випадково, тому страх і замкнутість заважають їм шукати якісь шляхи для вирішення проблеми.


Організатори акції зазначають, що на Львівщині поширені випадки розголошення лікарської таємниці: права хворих тією чи іншою мірою порушуються у всіх випадках, лікарі нетолерантно ставляться до ВІЛ-позитивних, найгірша ситуація в Обласній психіатричній лікарні на вулиці Кульпарківській, а найкраща – в Обласній туберкульозній лікарні. Як наголосив капелан шпиталю Шептицького отець Олег Жировський, проблема необізнаності з проблемою ВІЛ/СНІДу існує і серед духовенства.


Всього на Львівщині зараз зареєстровано 972 ВІЛ-позитивних, з 2000 року померло 117 чоловік, однак лише 47 чоловік померло від безпосередньо від СНІДу, решта – внаслідок передозування наркотиків чи суїциду.„Гал-info”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *