ОСТАННІ НОВИНИ

Олійник взяв участь у Міжнародному економічному форумі у Польщі

|

Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник взяв сьогодні участь у ІІІ Міжнародному економічному форумі “Завтрашній день Підкарпаття” у місті Ряшів Підкарпатського воєводства (Республіка Польща), повідомила прес-секретар ЛОДА Іванка Попович. В економічному форумі беруть участь представники України, Польщі та Словаччини.

Як зазначив Петро Олійник, завдання влади полягає у створенні системи стимулів для суб’єктів економічної, соціальної, культурної та освітніх сфер, які б скеровували і підтримували їхню ініціативу і активність у визначених стратегічних напрямках. На його думку, першочерговими завданнями сьогодні мають бути розвиток транспортних мереж і відповідної інфраструктури, що включає в себе розбудову системи пунктів пропуску через державний кордон та транспортно-логістичних вузлів, переорієнтація системи вищих та середніх спеціальних навчальних закладів відповідно до попиту на висококваліфіковану робочу силу у галузях, пов’язаних із функціонуванням регіону як транзитного і зв’язуючого між Європою і Львівщиною. А також повномасштабний розвиток туристичного продукту і туристично-рекреаційної інфраструктури.

На спільній ділянці державного кордону між Львівською областю та Підкарпатським воєводством працює 3 міжнародних автомобільних пункти пропуску (“Краковець”, “Шегині” та “Смільниця”) та 2 залізничних (“Мостиська” та “Хирів”). Цього є недостатньо ні за нормами Європейського Союзу, ні з огляду на пропускну здатність цих пунктів. Рух через кордон постійно зростає, і ця тенденція збережеться і надалі. Згідно з прогнозами міжнародних експертів, вантажообіг між країнами Західної та Східної Європи зростатиме щорічно на 20 %.

<

Вирішити ситуацію можна збільшивши кількість пунктів пропуску через державний кордон та забезпечивши ефективну роботу контрольних служб через впровадження уніфікованих технологічних схем роботи українських та польських контрольних служб у пунктах пропуску задля забезпечення їх синхронної роботи та запровадження спільного догляду на пунктах найбільш інтенсивного транскордонного руху.

У зв’язку з цим ЛОДА виступає за створення на спільній з Підкарпатським воєводством ділянці українсько-польського державного кордону нових пунктів пропуску “Грушів – Будомєж” на польській стороні, “Нижанковичі – Мальховичі” та “Боберка – Смольнік” на український. По першому з них зараз проходить внутрішньодержавна процедура погодження проекту міжурядової угоди, яка найближчим часом буде завершена. Стосовно двох останніх планується до кінця року підготувати необхідні техніко-економічні обґрунтування і звернутися до Кабінету Міністрів України з ініціативою щодо їх створення.

Поряд з розбудовою мережі пунктів пропуску важливим пріоритетом у співпраці має стати реалізація великих інфраструктурних проектів у сфері транспортних мереж. Львівська область та Підкарпатське воєводство мають шанси збільшити обсяги транзитних вантажопотоків і, відповідно, використати це як фактор економічного розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *