ОСТАННІ НОВИНИ

Повноцінна реставрація собору Юра потребує відселення мешканців з монастирських приміщень

|

Проблема реставрації архітектурного комплексу собору святого Юра повинна бути вирішена комплексно – заявив сьогодні під час круглого столу «Пріоритети та ефективність видатків з бюджету розвитку міста Львова та субвенції з Державного бюджету України на збереження історичної забудови міста та об’єктів історико-культурної спадщини у 2005 році” керівник відділу зовнішніх зносин УГКЦ Ігор Ожиївський.

„Ми не можемо зосередитися лише на фарбуванні фасаду собору, – наголосив І.Ожиївський. – Проблему собору святого Юра неможливо вирішити без відселення мешканців з монастирських приміщень. Ми розуміємо, що не нинішня влада створила цю проблему, але вирішити її потрібно саме їй”.

Ігор Ожиївський повідомив, що мешканці самовільно перебудовують вентиляційні шахти, забивають вентилязаційні шахти та каналізаційні колектори, що створює труднощі для повноцінного використання архітектурного комплексу. Крім того, повноцінні реставраційні роботи потребують відключення водопостачання та електрики, що неможливо в умовах, коли в монастирських приміщеннях проживають люди.

Пан Ожиївський також нагадав про необхідність демонтажу останньої з радіовеж у монастирському саду, що зумовлено вимогою ЮНЕСКО при включенні комплексу собору святого Юра в число пам’яток цієї організації. Сам монастирський сад планується передати у спільне користування церковної та міської громад.

Під час проведення круглого столу багато з виступаючих, зокрема Тарас Стецьків, Володимир Швець, Юрій Кужелюк наголошували на необхідності включення собору святого Юра в список памяток, шо мають бути відреставровані за кошти держбюджету до святкування 750-річчя Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *