ОСТАННІ НОВИНИ

Працівників Львівського архіву підозрюють у крадіжці архівних фондів

|

Близько 292 архівні справи пропало з Львівського архіву, вартість яких, за приблизними підрахунками, становить 5 мільйонів 840 тисяч євро, про це заявив сьогодні під час Круглого столу з приводу крадіжки архівних документів її учасник Іван Сварник. Учасники сьогоднішнього Круглого столу переконані, що систематичні крадіжки з Львівського державного архіву здійснювалися не просто за відома працівників архіву, але й з їх участю.

Адже з архіву пропали не будь-які документи, а ті, що мають велику цінність, визначити яку можуть лише спеціалісти архівної справи. Зокрема пропали автографи Грушевського, Драгоманова, документи Шептицького, десятки пергаментних грамот 15 століття. Що ж стосується керівництва та працівників Львівського архіву, то хоч їм були персонально вручені 27 запрошень на Круглий стіл, проте жоден представник архіву не з’явився.

Викрадені фонди не єдина проблема Львівського архіву. У жахливому стані збереження документів та їхнє удоступлення дослідникам, відсутня науково-інформаційна база даних про збірки, немає співпраці із науковими та культурно-освітніми інституціями, крім цього в архіві кадрові проблеми. Недосконалою є і система охорони, коли працівник після закінчення роботи не перевіряється на виході з архіву і може винести у торбі якщо не цілі справи, то окремі аркуші. Проте досі жодний працівник архіву не отримав бодай догани за свою роботу.

Учасники Круглого столу мають підписати лист-звернення до віце прем’єр-Міністра України з гуманітарної політики, Міністру внутрішніх справ та Голові СБУ, де закликатимуть їх звернути увагу на ситуацію з Львівським архівом і належним чином відреагувати на неї, доки ще є надія повернути викрадені фонди та зберегти ті, що залишилися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *