ОСТАННІ НОВИНИ

На урочистому засіданні обласної ради тривожились загальноукраїнськими проблемами

|

Урочисте засідання з нагоди 15 років першої сесії Львівської обласної ради першого демократичного скликання, як уже повідомляв „Львівський портал”, відбулось учора, 16 квітня.

У засіданні взяли участь колишні обласні депутати, керівництво обласної ради, народні депутати України Ярослав Кендзьор та Михайло Косів, голова ОДА Петро Олійник, інші почесні гості, повідомляє прес-служба облради. Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять колишнього голови Львівської облради В’ячеслава Чорновола.

Депутат першого демократичного скликання та член президії Іван Гель звернув увагу присутніх на проблему будівництва житла на території колишньої тюрми НКВД по вул. Степана Бандери. Відповідне звернення передадуть голові ОДА з метою термінового розв’язання конфлікту. Колишні депутати також підтримали зачитану І.Гелем версію законопроекту про визнання УПА воюючою стороною в Другій світовій війні, а її воїнів – учасниками бойових дій. Документ адресовано Президенту України Віктору Ющенку.

Ще одне нагальне питання, яке хвилювало присутніх, – ситуація навколо функціонування російської мови в Україні. За словами Миколи Гориня, “у Верховній Раді сьогодні зареєстровано 17 мовних законопроектів, які передбачають зміну статусу російської мови в Україні”. Учасники зібрання одностайно засудили надання російській мові будь-якого статусу і прийняли відповідну заяву.

Заступник голови облради Андрій Парубій закцентував увагу присутніх на потребі вирішити ті суспільні проблеми, які не ще не знайшли свого розв’язання з часів 1990-х. “Перед нами – велика відповідальність, адже не можемо допустити помилок 1990 року. Тому зараз мусимо творити елементи громадського контролю за виконавчою владою. Сподіваюсь, що прийняті сьогодні заяви стануть початком цього процесу”.

Колишній обласний депутат Володимир Парубій заявив про необхідність створення первинних Асоціацій депутатів першого демократичного скликання на місцях. До них мають ввійти депутати сільських, селищних, міських та районних рад. “На минулих зборах ми створили Асоціацію депутатів облради першого демократичного скликання і обрали президію. Пропоную доручити президії укласти договір про співпрацю із облрадою та ОДА. Так ми зможемо спільно активно працювати. До цього треба залучити колишніх депутатів місцевих органів”.

У підсумку учасники зборів підтримали проекти заяв: “Про функціонування державної мови” та “Про відзначення 60 років закінчення Другої світової війни в Європі” та звернення до ЛОР, ЛОДА та громадськості області з проханням проводити широкі консультації з громадськістю через недержавні організації, ЗМІ і створити для цього постійні громадські ради.

Допрацювані редакційною комісією документи будуть скеровані у відповідні органи.

Після вітань та виступів учасники зібрання поклали квіти до пам’ятників В’ячеславу Чорноволу та Тарасові Шевченку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *