ОСТАННІ НОВИНИ

Посол Польщі в Україні та депутати Львівської міськради обговорили питання відкриття „Цвинтаря орлят”

|

Сьогодні Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Марек Зюлковський та голови депутатських груп, фракцій та депутатських комісій Львівської міської ради сьогодні обговорили питання відкриття „Цвинтаря орлят” у Львові.

Марек Зюлковський зазначив, що останні десятиліття, а особливо останні місяці пожвавили добросусідські стосунки між Польщею та Україною, але водночас неодноразово нагадував депутатам, що Президент України Віктор Ющенко взяв на себе моральне зобов’язання завершити справу відкриття цвинтаря.

Депутат Василь Білоус, який вже більше 10 років займається вирішенням цієї проблеми, натомість, зауважив, що прерогатива вирішувати це питання належить органам міського самоврядування, а не Президенту України чи іншим високо посадовцям.

Марек Зюлковський відзначив, що сьогоднішня зустріч радше нагадує „зомбування ситуації”, а не є кроком до її вирішення. „Багато розмов до цієї зустрічі і на міському і на загальнодержавному рівні довели ситуацію до абсурду”, — уточнив посол.

На думку Василя Білоуса, говорити про відкриття цвинтаря є не зовсім доречно, оскільки „цвинтар вже діє і є одним із найкращим у Європі”, і таким чином зняв заперечення посла про те, що „хтось не хоче відкриття цвинтаря”. Пан Білоус неодноразово наголосив, що справа може зрушитися з місця, якщо лобіюванням офіційного відкриття займатиметься не Генеральний секретар Ради охорони місць пам’яті, боротьби та мучеництва Республіки Польща Анджей Пшевознік.

Посол водночас наголосив, що однією із основних вимог, без якого не може відбутися офіційне відкриття цвинтаря, є напис на пам’ятній таблиці, а архітектурні питання є другорядними, повідомляє “Контекст-медіа”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *