ОСТАННІ НОВИНИ

На місці сірчаного кар’єру на Жидачівщині постане ландшафтний парк

|

15 березня керівники та науковці Жидачівського району обговорювали Проект ліквідації сірчаного кар’єру у селі Подорожнє Жидачівського району. В семінарі також взяли участь заступник голови Львівської обласної ради Тарас Федак та голова Комісії з земельних ресурсів та адміністративно-територіального устрою Ярослав Янишин, повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Ще минулого року голова Жидачівської райради Роман Балицький звернувся до профільних комісій облради з проханням відшкодувати районному бюджету втрати від звільнення держпідприємства з видобутку сірки “Подорожненський рудник” від сплати земельного податку. Облрада підтримала ініціативу і звернулась з відповідним поданням до Бюджетного комітету ВРУ та Кабміну з проханням відшкодувати району кошти у формі державної субвенції в сумі 750 тис. грн.

За словами Тараса Федака, “села району суттєво втрачають фінансування через ненаповнення місцевого бюджету. Тому ще минулого року ми звертались до голови бюджетного комітету Петра Порошенка з проханням компенсувати району втрати”.

Як заявив голова Земельної комісії облради Я.Янишин “питання вже отримало позитивне рішення на засіданні комісії 28 січня цього року. Всі документи скеровані до ВРУ та Кабміну. Сподіваємось, що компенсаційні кошти для району будуть закладені в цьогорічний скоректований бюджет. Сьогодні голова Бюджетної комісії облради пербуває в Києві, де подасть і це питання на розгляд Бюджеткного комітету ВР”.

Ситуацією, що склалась довкола Подорожненського рудника, обурені мешканці навколишніх сіл, де через недофінансування не прокладено газу і нема грошей на ремонт доріг. “Добування сірки було основним прибутком району, а коли виробництво зупинилось, а держпідприємство не сплачує земельний податок, ми не маємо джерел наповнення районного бюджету. Вже сьогодні борг цього держпідприємства склав 1,5 млн.грн. Запропонована компенсація в сумі 750 тис. грн. змогла б покращити ситуацію. Прикро, що ці гроші вимагаємо вже кілька років. Про закриття рудника існує 5 Постанов Кабміну (на чолі з колишніми керівниками), але жодна не виконана. Сподіваємось, що цього року району нарешті повернуть кошти”, – сказав голова Жидачівської райрали Р.Балицький.

Видобування сірки кар’єрним методом на гірничодобувному комбінаті у с.Подорожне припинилось ще в 1993-94 роках. На місці утворенної ями пропонують зробити рекреаційну зону з озером в центрі. Існує кілька проектів створення ландшафтного парку “Подорожне”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *