ОСТАННІ НОВИНИ

«Порa» звернулaся з відкритим листом до Луценка

|

Активісти громадянської кампанії «Пора» звернулися з відкритим листом до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо дій міліції проти студентського руху під час президентських виборів. Подаємо повний текст листа:

«Протягом виборів Президента України у 2004 році відбувався безпрецедентний тиск на учасників молодіжних громадських рухів і організацій та на неупереджені ЗМІ. Такі злочинні дії із застосування колишнім режимом адміністративного ресурсу не оминули і Львівську область.

Так, 17 жовтня 2004 року в офісі Студентського братства Львівщини у Львові було проведено обшук, підставою якого були підозри про наявність там вибухівки, яку там переховують активісти «Пори!». Мотивом була постанова прокуратури Києва, обшук проводили співробітники СБУ на чолі з майором юстиції О.Голубком. Також в жовтні працівниками Галицького райвідділу міліції був проведений обшук офісу ГК «Пора!» у Львові без жодних правових підстав. Обшуком керував заступник начальника ГРВС п. Комісаров. В результаті була пошкоджена комп’ютерна техніка. За інформацією депутата Львівської обласної ради Лариси Федорів правоохоронці, що проводили обшуки керувалися усним наказом начальника УМВСУ у Львівській області п. Олега Сала.

26 жовтня 2004 року в клубі-офісі ЛММГО «Студентське братство Львівської політехніки» за дивних обставин було знайдено 3 гранати. Обшук було проведено з порушенням чинного законодавства. Протягом осені 2004 року відбувалися побиття і стеження за активістами ГК «Пора!»: 27 жовтня 2004 року біля приміщення Головпоштамту було побито координатора львівського осередку Андрія Шевціва; ввечері 29 жовтня 2004 року у гуртожитку ЛНАМу було побито 5 активістів (постраждалі впізнали по фотографіях одного із нападників – гр. Солтиса; вказаний нападник від’їхав в автомобілі Шкода-Октавія ТС 120-25), Андрію вдалося втекти; велося стеження за активісткою Юлею Ястремською. Активістів ГК «Пора!» Андрія Яремка, Андрія Дудчака та інших незаконно притягували до адміністративної відповідальності за поширення листівок інформаційного характеру.

В листопаді відбувся підпал телекомпанії «Міст», яка ретранслювала на Львівську область передачі телекомпанії «5 канал», редакцію газети «Поступ», куди було вкинуто через вікно легко займисту речовину, а також вибух в офіс ВГО «Просвіта імені Т. Шевченка», що стався внаслідок вкидання гранати через вікно офісу.

Під час другого туру виборів у Львові спостерігаються факти підпалу урн з виборчими бюлетенями. Хочемо звернути особливу увагу на те, що один з підпалів був здійснений родичем тодішнього начальника УМВСУ у Львівській області п. Олега Сала. Зловмисника досі не притягнуто до кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Вважаючи причетність львівської міліції до вищевказаних фактів і злочинів очевидною, Ми, активісти львівського осередку ВГО «Пора!», члени ЛММГО «Студентське братство Львівської політехніки» та учасники інших громадських рухів, маємо підстави стверджувати, що сама міліція не спроможна розслідувати ці факти в повному обсязі і покарати всіх винних. Тому вимагаємо створення незалежної комісії по розслідуванню вищезгаданих злочинів, до складу якої повинні увійти співробітники МВС, СБУ та Генеральної прокуратури, представники незалежних ЗМІ та члени правозахисних організацій.

Ми наполягаємо на проведенні другого туру обговорення для перегляду стану розкриття перерахованих вище справ незалежної експертної комісії. Пропонуємо провести цю зустріч не пізніше ніж через 10 днів.

ЛММГО «Студентське братство Львівської політехніки», ГО «Пора!».

Західна інфомаційна корпорація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *